Antalya Muratpaşa’da Bahçeli Kültür Sanat (BAKÜS) adıyla kurulmuş bir kültür merkezi var. Kısaca ‘‘Baküs Sahne & Atölye’’ olarak bilinen merkez, bilim ve akıl ışığında kültürel kalkınmaya katkıda bulunmak amacıyla bir grup gönüllü tarafından kurulmuş. O gönüllülerin katkılarıyla da yaşıyor.
Etkinlik yelpazesi geniş. Tiyatrodan sinemaya sanat gösteri ve eğitimleri, çocuklara yönelik eğitim programları, felsefeden ekolojiye bilimsel söyleşi buluşmaları düzenleniyor.
Korona salgını nedeniyle bunların çoğu şimdilik yapılamıyor. Bir bölümüne internet ortamında devam ediliyor.
Bilimsel söyleşi buluşmaları, Baküs Sahne & Atölye’nin internet üzerinden devam edilen etkinliklerinden biri.
İnternet üzerinden seminerlerin adı olan ‘‘webinar’’ yöntemiyle en son sunumu, ‘‘21. Yüz Yıl Okur Yazarlığı’’ başlığı adı altında, Cildiye Uzmanı Dr. Adnan İş yaptı.
Kafa karışıklığına yol açmış olmayım. Burada, uzman olduğunuz alanın yanı sıra ilgi duyduğunuz ve gelişmeleri yakından izlediğiniz alanlarda da hazırlanıp seminer verebiliyorsunuz.
Dr. Adnan İş’in ‘‘21. Yüz Yıl Okur Yazarlığı’’ semineri bir saat olarak planlanmıştı. Seminerin sonundaki kaynak listesine bakarsanız, aylar alan bir emek ürünü olduğunu tahmin edebilirsiniz.
Sunuma dönersek…
Okur yazarlık nedir, ne kadar okur yazarsınız?
Bildiğimiz ABC’yi (alfabe) ya da bir konunun ABC’sini sökmekle okur yazar olunuyor mu? ABC’yi söken biri hangi aşamadan sonra okur yazar sayılıyor?
İletişim ve bilgi, okur yazarlığı nasıl etkiledi; okur yazarlık kavramı nasıl değişip çeşitlendi, çeşitleri neler?
Peki bilgi nedir?
Bilgi toplumu, bilgili toplum demek midir?
‘‘Küresel köy, ‘‘dijital yerli’’, ‘‘dijital göçmen’’, ‘‘bilgi göçü’’ kavramlarından ne kadar haberdarsınız?
Bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmelerin, insan ilişkilerine, iletişim ve sosyalleşme süreçleri ile yaşam biçimlerine etkileri nelerdir?
Yeni ortaya çıkan toplumlar ve toplumsal iletişim ortamlarının farkında mısınız, ne kadar farkındasınız?..
Bütün bunlar ve benzeri soruların cevabını merak ediyor, bu konularda bilgilenmek istiyorsanız, bir saatinizi ayıracak ve şu adresten, sunumun videosuna ulaşıp izleyeceksiniz…
www.youtube.com/watch?v=KdbtnY30vdE&t=638s
Dr. Adnan İş’in sunumuna izleyici olarak katıldım. Okur yazarlıkta biraz geri kaldığımı, bazı konularda kara cahil olduğumu gördüm.
Çünkü şunu fark ettim: Günümüzde okur yazarlık büyük emek istiyor. Okur yazar kalmak çok daha büyük emek istiyor!