Erhan KIZILYAR
*
Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, Kumburgaz'ın sahil kesimindeki planların çıkarılması için bir kez daha İBB Meclis üyelerine çağrı yaptı. Planların 2014 yılından beri İBB Meclisi'nde bekletildiğini hatırlatan Başkan Akgün, ' Bilim insanları Maraş'tan sonra sıra İstanbul'da diyor. Maraş'ta deprem oldu 11 vilayet yıkıldı. Ondan damı ders alınmadı. Ve eğer bir gün bu planlar çıkmaz burdaki insanlar toplu halde ölürse başta Ak Parti İBB Meclis üyeleri olmaz üzere hepsi kanun önünde suçludur ve hepsi katil damgası yiyecektir. En geç 10 yıl içinde Marmara’da büyük bir deprem olacak. Eğer kentsel dönüşüm ciddi şekilde ele alınmaz ise milyonlarca insanımızı kaybedeceğiz" dedi.
Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, 10 Ocak Gazeteciler Günü vesilesiyla basın mensuplarıyla bir araya geldi. Kıyı Marina Sütiş Cafe’de gerçekleşen ve basın mensuplarının yoğun ilgi gösterdiği toplantıda Akgün, 30 yılık başkanlık sürecinde; dünden- bugüne Büyükçekmece’de yaptığı işlerin öne çıkanlarını, hikayeleriyle birlikte hatırlattı.
TÜRKİYE'DE BELEDİYESİ MUHALİF PARTİDEKİ İLÇEDE BİR YAT LİMANI HİKAYESİ
Akgün’ün Büyükçekmece ile ilgili konuşması özetle şöyle.
-Büyükçekmece’nin hikayesi yazılmış benim tarafından kitabı yazılmakta olan Kıyı Marine. 1996 yılında karar verdik. 1997 de planlarını geçirdik. 2004 yılında mevcut iktidar zamanında bakanlıktan belediyeye tahsisini aldık. Tahsiste şöyle yazar. “Büyükçekme’ce Belediyesi’ne tahsis edilen bu alanda imar planına uygun olarak yat limanı yapılır ya da yaptırılır. Bundan elde edilecek gelir Maliye Bakanlığı ve Büyükçekmece Belediyesi pay edilir. Maliye Bakanlığı hiç bir şey yapmadan kirasını alır.”
Burada çok eskiden askeri birlik vardı. Büyükçekmece halkının istifade edemediği yerlerdi. Göl bağlantısından Sibmat Sitesi’ne kadar 1990 yılına kadar tümüyle Büyükçekmece İstanbul halkına kapatılmıştı. Askeri birliklerin gelip yazın dinledikleri yerdi. Çok sığ bir deniz vardı. Daha sonra da dolgu yapıldı. Sonra yat limanı oldu. 17 kez ihale ettik. Doğuş a gittik, Serdar Bilgili’ye gittim. Bir çok firmaya gittik. Dedilerki ‘Orası bir köy. Ölü bir yatırım olur.’ Sıcak bakmadılar. Sonra Almanlar bizi buldu. ‘Biz buraya yat limanı yapmak istiyoruz’ dediler. ‘Buyrun 18 . ihale ye girin ‘dedik. Girdiler.
Seçim öncesi mühürlendi, seçim sonrası üç kata çıktı
Ambargo altında olmamıza rağmen çok başarılı başkan olduk. Çok başarılı bir ekip çalışması yaptık. Zorlandak ama yaptık. Yat Limanı da onun başında geliyor. 2013 yılında 2014’te seçimleri kaybedeyim diye mühürlendi. 30 bin Metrekare alanı vardı. 28 bin metrekare yapılmıştı. Sonra bir gün baktık burası mühürlenmiş. Erdoğan Bayraktar’ın yanına gittik. Dediki ‘üstünde şapkalar var.’ Onları hemen yıktırdık. Tamam dedim. Kaldırın mührü işe devam edeceğiz. Yok kardeşim dedi İstanbul siyaseti dedi. Mühürlediler. Seçim bitti. Ak Parti seçimi kaybettikten sonra, dediler ke Yat Limanı büyümüş genişlemiş. 30 bin metrekare olan kapalı alanı olan yatlimanı 90 bin metrekareye çıkarmışlar. Ankara’ya çağırdılar. Bir tuzak olabilir diye gitmedim. Teknik arkadaş gitti. Sonra öğrendik Ak Paritil bir belediye de de yat limanı varmış . Onun kapisetisini büyütmüşler. Yanına da bizimkini koymuşlar muhalif belediye olarak ki kimse laf söylemesin. Sonra tesçil oldu geldi. E ne yapacağız. Dedilerki Almanlar ‘Biz bu plana projeyi uyduramayız. 500 milyon çöpe atıldı. Sonra burası yapıldı. Şikayet şikayet. Her seçim zamanı şikayet. Şimdi henüz gelmedi. Belki bundan sonra gelir.
AKGÜN BÜYÜKÇEKMECE’DE NE YAPTI?
Ben Büyükçekmece’de ne yaptım arkadaşlar
Ben burda ekibimle ne yaptığını anlatayım.
Hasan Akgün ün kendini övme derdini zamanı geçti. İlk günkünden daha fazla heyecanlıyım.
İlk günden itibaren burada neler yaptığımızı dört ayrı proje ile anlatacağım
YATAY YAPILAŞMA BAKANLIK KARARIYLA NASIL DİKEY YAPILAŞMAYA DÖNÜŞTÜ
1994 yılında Los Angeles’e gittim. Orada Büyükçekmece’nin planını yaptırmak için bir firmayla konuştum. 1 milyon dolar istediler. Ben 250 bin dolara yaptırdım. Rüzgar ölçümlerini, meteroljik ölçümlerini istediler yüz yıllık. Ama kırk yıllık verebildi bizimkiler. Bütün planı yapıp önümüze koydular. Büyükçekmece’de yatay yapılaşqmayı en iyi şekilde tavizsiz yürüttük. Ama ne oldu.
Erdoğan örnek gösterdi
Kumburgaz’da tamamı 2 katlı üç katlı olan alanımızda 2017 yılında 35 katlı bir ruhsat getirİlip masama konuldu. Biz kovaladık. Hepinizin tanıdığı bir firma. Mahkemeye başvurdum. Bu Mehmet Özhaseki bakan oldu. Ondan önceki bakan hanm efğendi zamanında verildi ruhsat. Kendisiyle buluştuk. Manzara bu. Hepsi iki katlı üç katlı yerinde 35 kat kuhsat veriyorsunuz. Hangi akla mantığa sığar bunu sormaya geldim. Otur dedi. Oturmamn dedim. Davak açtık desteklemeni isityorum. En azından savunma yapmamanınızı istiyorum dedim. Sonra dava bizim lehimize sonuçlandı. İstanbul da şehircilik şurası yapıldı 2018’de. Erdoğan konuştu orada. ‘Büyükçekmece kadar olamadınız’ dedi. Benim de ismimden bahsederek. Sonra da o meşhur sözü etti. ‘Biz İstanbul’a ihanet ettik” Yani yatay yapılaşma gündemde şurada. Sayın Cumhurbaşkanı Büyükçekmece’yi örnek gösterdi.
Başkan yapsa bakan görevden alırdı
35 katlı kruhsatın iptalinden sonra 2019’a kadar kapımıza kimse gelmedi. 2019 seçzimlerinden sonra kapımıza geldiler. Biz 35 kattan vazgeçtik. 20 katlı ruhsat verin dediler. Yine kovuldular. Ama şimdi orada 15 katlı bina var. Tekrar mahkemeye başvurduk. Dava bitmeden hızla bitirmek için gece gündüz çalıştılar. Biz de sürekli fotoğraf çekip hazırlık yaptık. Ruhsatlar yine iptal ettik. Biz yıkım kararı aldık. Ya da alma aşamasına gelmiştik. Bu inşaatlardan bu projeden alan vatandaşlar belediyemize geldiler. Bizim buraların ruhsatı yok. Gaz yok. Su yok. Bize iskan. Belediyeye sormadan neden aldınız dedik. Biz buranın kaçak olabileceğini bilemezdik dediler. Biz de zaten kaçak değil. Bakanılğın ruhsatı ile yapılıyor yanıtını verdik. Sonuç her türlü işlem yapıldı. Tam yıkım aşamasına gelindi. Danıştay’da aleyhimize karar verilip bozuldu. İskanlar verildi. Şimdi herkes yerinden oturuyor. Al sana yatay yapılaşmanın dikey yapılaşmaya dönüşümü. Bunu ben yapsam o Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın beni sorgulayıp cezalandırması gerekir. Gerekirse görevden aldırması lazım. ama ben nasıl bakanı görevden aldırayım. Böyle bir yetkim var mı?
Büyükçekmece’nin doğasını korumak en büyük görev
Benim en büyük görevim Büyükçekmece’nin bugünkü konumunu korumak. Karağac a giderken tüm floramızın korunması, hayvanlarıyla bitkisiyle korumak. Bu 19 ünivresitenin katılımı ve 40 bilim insanının katkısıyla 2050 vizyonunu hazırladık. Dedik ki 2050 yılında Büyükçekmece bu şekilde olacaktır. Bu vizyona büyükçekmece halkının en geniş kesimde katılması, stk ların muhtarların katılmasıyla gerçekleştirilmiştir. Buna herkesin sahip çıkması lazım. Bugün binlerce dönüm tarım arazisi hayvanların yaşam alanı olacak. Kent tarımından bu kent insanı yararlanacak. Kuzey güney rüzgarları yanımızdaki Esenjilis gibi engellenmeyecek.
-Bütün belediye başkanlırımızın kent planı konusunda katkı sunmuştur. Hepsinden Allah razı olsun. Allah rahmet eylesin vefat edenlere.
Bir ilçe bediyesinin projesi olamayacak, ancak büyükşehir ya da bakanlıkça yapılabilecek neler yaptık.
Dünya'ya açılan Fuar Merkezi: TÜYAP
1-1976 da Düsseldorf’ta Küçükçekmece belediyeciliğe başlamışım. Otobüs bakıyoruz. Karşısına baktım bir televizyon kulesi. Gitip çıktım o televizyon kulesine. Aynen şunu söyledim. Ben bir gün bulunduğum belediyenin başına gelirsem. Aynısını yapacağım. 1996’da Dünyaya açılan fuar ve kongre merkezini bu ülkeye hediye ettik. Rahmetli Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e bundan bahsettiğimde Bana 'Hasan git çöpünü topla' demişti. Şakayla. Sonra açılışta diğer zamanlarda ziyaretlerini yaptılar. Televizyon kulesi başmamıştı. Açılıştan sonra başladı. Dedi bu nedir. Televizyon kulesi dedim. Her ikisi de bir il belediyesinin projesi zor olur. Ancak bakanlık ya da büyükşehir belediyesi olur. Askeriden orayı almak çok zordu. Projemizi ortaya koyduk. Paşalar bu iş bitmiştir gidin anlaşın dediler bu belediyeye. 1 liraya aldım metrekaresini. İkisinde fuar merkezini aldım. Diğerlerinin protokolünü yaptık. Fuar merkezini açtık. Çok fuarlara giderdim. Artık onlar bize geliyorlar. Şehrin ve ülkenin kalkınmasına ne kadar katkı sağladığını siz bilirsiniz.
Film stüdyoları
3-Birileri alay etti. Akgün’ün başka işi yokta Holiwood projesi kuruyor. Bunu da biz yaptık. Sadece 3 yıl gecikti. İlk ihaleyi alanların finans kaynaklarından ötürü başka firmaya devredildi. Mayıs ayından itibaren motor denilecek. Filmler çekilecek. Film endüstrisi en iyi Türkiye’de. Her nasılsa bu açıdan dünyada iyiyiz. Bu sadec ebizim filmler için dünya şirketleri içinde yapıldı. Bu projede ilçe belediyesi projesi olamaz.
Kentsel dönüşümde bier disiplin ortaya koyan tek belediyeyiz. 1391 belediye içinde bir numarayız.
-Biz sadece bina yıkıp yeniden yapmıyoruz. Şehrin sorununu kökünden çözmeye çalııyorsunuz. İnsanlarımız can ve mal güvenliğini sağlıyoruz.
-Şehrin otopark sorununu çözüyoruz
-Şehrin peysaj sorunu çözüyoruz.
-Şehrin estetik sorunun çözüyoruz.
Bu dediklerimizin hepsini imar planlarımızna işledik. Büyükçekmede kentsel dönüşüm ada bazında yapılır. Zorunlu şartlarda tek yapılabilir. Ama hepsinin altında otopark yapılmak zorunda olduğu binalar yenilnedikçe oporak sorunu azalıyor.
Binaların cephesi beyaz akdeniz mavisi renginde yapılır. Her daire başına 3 ağaç ya da şartlara göre ağaç dikmele peyjajla yapmak zourndasınız. Bunları da farklı mühendisler kontrol edip iskan veriyoruz. Aynı müdürlüğe kontrol ettiriyoruz.
Çatılar birinci kuşak mavi olacak. İkinci kuşak mavi ve yeşil olacak. Havadan bakınca üzeri mavi ve yeşil olan binalar deprem yönetmilğine göre yapılmış olan binalardır. Sormadan daire alabilirsiniz. Belediyeciliğin asrın şartlarına göre gardınızı almak, yapabileceğiniz projede ödün vermeden halkı yanınıza alarak birlikte yürümekten geçer. Klasik belediyecilik yaparsanız, bir -iki dönem yaparsınız üçüncü dönemden size kovarlar.
Hasan Akgün’ün burda 7’nci, 8’nci dönem kalması başka bir şey. Benim anlattıklarımdan geçer. Vatandaşın, çocuğun, kadının emekilnin beklentisine göre bu şehri hazırlayorsunusz. Yeşil alanı 106 metrekarenin altına düşürmüyorusunuz. Milletle beraber, florayı destekliyorsanız, doğaya önem veriyorsunuz, sadece insan değil, canlı odaklı bir şehir kurmaya çalışıyorsunuz vatandaş sizinle beraber her zaman yol yürüyeceğiz der. Bunu bir Eskişehir belediye Başkanımız yapmıştır. Bizim üstadımızdır. Hocamızdır. Bir de Hasan Akgün vardır.
2021 in sonuna kadar ambargo altında ondan sonra İmamoğlu’nun 39 ilçeye eşit hizmet yapması kararı yanında ben İmamoğlu’ndan ‘Tamam da bize bugüne kadar İSKİ’nin yapmadığı işleri yapmanızı istiyoruz. Biraz fazla iş talebinde bulunuyoruz’ demem neticesinde . Allah razı olsun. Derek yataklarının yüzde 90’dan fazlası ıslah oldu. Daha fazla asfalt elde etme imkanı elde ettik. Bütün zamanların aflast dökme rekorunu kırdık.
2009’dan bu yana belde belediyeleri de bize bağlı.
-Kumburgaz sahilindeo bildiğiniz deniz ile d-100arasındaki blokların tamamı depremde en büyük hasarı alacak binalardır. Hepsi yerle bir oluyor.
2-Tepecik köy merkezi depremde yerle bir oluyor
-40-50 tane de Pınartepe tarafında var.
3-Mimarsinan merkez yerle bir oluyor.
Mimarsinan merkezi planları Kadir Topbaş zamanında tamamı yapıldı. Şuanda kentsel dönüşüm başladı.
Silivri önünden Zeptinburncu çukuru arasında olacak olası bir deprem bizi çok etkileyecek. Burda bir deprem olması durumunda kumburgaz sahilini komple yıkılacak. İki katlı binalardan yüksek olanların tamamı yerle bir olacak. 5,5-6 şiddetinrdeki bir deprem Kumburgaz’ı tamamen yıkıyor.
Rahmetli Kadır Topbaş ile 2013-2014 yıllarında planı ortaya koyduk. Kendisi 10 metre kıyı kenar çizgisi çekmek zorundaydık. Başkanım bir onmetre de idare çekme yapalım ki sahil açılsın dedik. Fikrimize uydular. Arkayı biraz yüksletti. Binalar arasındaki mesafeyi açtı. Planı bitti meclise gitti. O günden bugüne plan bekliyor.
O günden bugüne Kumburgaz Sahilleri planı İBB meclisinde bekilyor. Aynısı Tepecik ve Türkoba. Mecliste bekliyor. Bu meclis hala bugün Ak Parti tarafındanyönetiliyor. Ak partili meclis üyeleri çoğunlukta oldukları için isteseler bir dakikada kurburgaz ve tepecik planlarını çıkartırlar insanların çanının kurtarırlar. Bugüne kadar olmadı. Ey İBB meclisi. AKPlisi CHP’lisi MHPlisi İyi partilisi. Bakın deprem olacak burdaki insanlarımız hayatından olacak. Bütün meclis katil damgası yiyecek. Bu sözüm üzerine bir kaç ay sonra Tepecik merkezinin onda birinin planını çıkarttılar. Bunu da ‘Biz Tepecik planını çıkarttık’ demek için yaptılar. Neyi yaptınız. Sadece merkez caminin çevrenisini yaptınız. Rüzgartepe ne olacak. Sağ ne olacak. Solu ne olacak? Esas orda sorun. Neden yapmadılar. Murat Kurum gelecek burdaki belediye başkan adayı gidecek. ‘Ey millet bize oy verin sizin imar planlarınızı çıkaralım’ diyecekler. Ve Tepecik halkı da onlara “sağlonu size oy veriyoruz. Bizim planımızı çıkartın” diyecek. Şu soruyu sormayacaklar. 2004’ten beri aynı şeyi söylüyorsunuz. Biz size inanmıyoruz deyip onları kovacak bir yüreğe ihtiyaç var. Bu vatandaşlar eziyet sona ersin. Sadece milleti kandırmak, sırtından inmemek. Yıllardır aynı şeyi söylüyorlar.
Biz size bugüne kadar oy verdik. Şimdi size hesap soracağız.
Bu iş Allah rızası için, insanlık rızası için yapılması gereken bir iştir. 11 vilayaet yıkıldı. Bir buçuk sene oldu. Ondan da bir ders çıkarmayan İBB meclisini tümüyle lanetliyorum. Ve eğer bir gün bu planlar çıkmaz burdaki insanlar toplu halde ölürse başta Ak Parti İBB Meclis üyeleri olmaz üzere hepsi kanun önünde suçludur v ehepsi katil damgası yiyecektir. Bunun lamı cimi yok. Dünya bilim insanları sıra Maraş’tan sonra Marmara’ya geliyor dediler. En geç 10 yıl içinde Marmara’da büyük birdeprem olacak. Eğer kentsel dönüşüm ciddi şekilde ele alınmaz ise milyonlarca insanımız toprağa verilecek.