TÜRKİYE

Akgün: Devlet yetki versin okulları temizleyelim

Okullardaki temizlik durumunu ‘Vahim’ olarak niteleyen Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, ‘Okul tuvaletlerine gittiğimizde ağzımızı -burnumuzu kapatıyoruz.’ dedi. ‘Bu durum Türk Milli eğitimi’ne yakışıyor mu?” diye soran Akgün, ‘Devlet bize yetki versin okulları temizleyelim” diye konuştu.

Erhan KIZILYAR

Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün,  kentsel dönüşümle ilgili bir binanın yıkımı sonrası Belediye önünde yapımı devam eden Kent Meydanı’nda incelelerde bulundu ve burada basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Başkan Akgün, “Büyükçekmece’deki okulların temizlik durumu nedir?” sorusu üzerine;   okulların temizlik durumunu ‘Vahim’ olarak niteleyerek, “Okullara gittiğinizde ağzınızı burnunuzu kapatıyorsunuz.2024 yılında Türk Milli Eğitimi’ne bu durum yakışıyor mu?” sordu.  Devletin belediyelere bu konuda yetki vermesini isteyen akgün, “ Devlet bize yetki versin, biz okulların temizliğini sağlayalım. 30 bin kişi atayacaklarmış. Yetmez. Her okula en az 4 temizlik personeli atamalısınız. 24 derslikli okulu bir kişi nasıl temizlesin.” diye konuştu.

Okulların temizliği içler acısı

Başkan Akgün şöyle konuştu. 

"Okullarımıza her türlü desteği verdik veriyoruz.  Ancak son Cumhurbaşkanlığı Tasarruf Kararnamesi ile dışarda çalışan ekipleri çektik.  Devletin görevleri içerisinde; sınırlarımızın korunmasından sonra en ulvi görevi  eğitim tesislerimizin her yönüyle;  temizliği, kütüphanesi, laboratuvarları ile en üst düzeyde olmasını sağlamasıdır. Bu olmazsa Türkiye bugünkü yerinde saymaya devam eder. Kaliteli eğitim için aynı zamanda;  kaliteli bir eğitim yuvası,  eğitim seviyesi yüksek öğretmenlerin eğitim vermesinin sağlanması lazım. Bu Türkiye’nin geleceğidir. Malaesef okullardaki temizlik içler acısı. 30 bin temizlikçi alıyorsunuz. Türkiye’deki okul sayısı en az 70 bin dolayında. Her okulda en az 4 temizlik görevlisi olması lazım. 24 derslikli okulu bir kişi nasıl temizleyecek?

Türk Milli Eğitimi’ne yakıyor mu?

Devlet bize desinki ‘Biz size müsaade ediyoruz, hatta bütçenize katkı sağlıyoruz, yörenizdeki her okullara temizlikçi verin okulların temizleyin.' 2024 yılındayız. Okullara gittiğimizde tuvaletlere gittiğimizde ağzımızı burnumuzu kapatıyoruz. Bu durum  Türk Milli Eğitimine yakışıyor mu?”

Kent Meydanı 2025 Mayıs’ında hizmete girecek

Belediye önündeki Kent Meydanı’nda incelemelerde bulunan Akgün, meydanın altındaki 2 bin 200 aracın park edebileceği  otopark bölümünün tamamlandığını, üst düzenlemelerinin de 2025 Mayıs’ında bitirilerek hizmete açılacağını bildirdi.  Akgün, otoparkın aynı zamanda; deprem esnasında barınma-toplanma yeri olarak kullanılabileceğini , ayrıca otoparkta;  ayda, ya da iki ayda bir antika pazarı kurulabileceğini açıkladı.

Vatandaş zihniyetini değiştirirse park sorunu olmaz

Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr.Hasan Akgün, ‘Bu otoparkın açılmasıyla Büyükçekmece Kent Merkezi’nde otopark sorunun tamamıyla giderilip giderilmeyeceğinin’ sorulması üzerine şunları söyledi.

“ Büyükçekmece Merkezinin otopark sorunumuz yok. Kaymakkam altındaki otopark boş duruyor. Belediye altında günlük 600 dolayında araç park edebiliyor. Otopark limanını çözen Yat Limanı'nın çevresinde bitmiş 4250 araçlık otopark. İstanbul’un en önemla otopark alanlarından biri. Vatandtaşlar alışkanlıklardan vazgeçerek, berbere gideyim, berberinin önünde durayım, camiye gödeyim caminin yanında durayım, tuvalete gideyim tuvaletin önünde durayım kültüründen vazgeçtikleri zaman düzelir. Kaymakamlığa gidecek, vergi dairesine gidecek. Gir otoparka. Kaymakamlığın altı otopark, Salı pazarı otopark. Yok girerse para verecek.  Bunu nasıl engellememiz lazım. Yasa değişikliği olacak. Park edilmeyen yerlerde park edenlere ceza vereceğiz.  O zaman düzelecek. Otopark yapılmayan yerlerde yaptırım gücümüz olmadıkça çözülmez. Polis bunu yapamaz çünkü trafik polisi yetersiz. Her tarafı otopark ta yapsak bu zihniyet değişmedikçe, belediyelere bu yetki verilmedikçe biz istediğimiz kadar otopark yapalım bu iş düzelecek gibi değil. “