Almanya'nın corona ile mücadelesi

Almanya da  böyle toplumsal salgin veya felaketlerde (sel baskini, Firtina vb) üclü bir mekanizma , idaresi var. Bunlar kesinlikle bir birbirlerini engellemez aksine tamamlarlar.

Genel felaketlerde Federal yönetim, Eyaletler ve yerel birimler her biri  birer  kurul olusturur. Bunlar bir birleri ile kesinlikle koordineli calisirlar. Böylesi felaketlerde kesinlikle kimsenin ekonomik kaygisi olmaz. Isciler isten cikarilmaz. Bir kismi parali izinli sayilir. Bir kismina bizim Türkiyedeki gibi issizlik Kurumundan para alirlar. Bu da çalışırken aldiklari paranin %80 veya 90 nina tekabül eder. Zaten sosyal yardima muhtac olanlara paralari herkesin hesabına havale edilir. Almanya’da hic kimsenin; su, gaz, elektrik faturası diye bir derdi yok.

Eger toparlayacak olursam, : Bu salgin bas gösterdiginde Almanya Devleti alinmasi gereken önlemleri ve yapilmasi gereken yasal degisiklikleri kelimenin tam anlami ile jet hizi ile meclisten gecirdi. Yüz yılın  üzerinde Almanyada salgin Hastalıklarla mücadele eden Robert Kock Vakfını veri toplamak, Devlet adina açıklama yapmak için yetkilendirdi. Bu Enstitünün Almanya ve Dünya Kamu oyunda cok saygın bir yeri var. Herkes Saglik Bakanından ziyade bu kuruma önem verdi.

Almanya’nın sağlık sistemi oldukca güçlü. Eyaletler ve yerel yönetimler Halka veya birine  yardım etmek zorunda olmadıkları için sadece Federal Hükümetin ve Eyalet Hükümetlerinin kavuşamadıkları yerde devreye girdiler.

Yerel yönetimler, genellikle yaslıların  barındikları birimlere bakarlar. Eger bunların eksik ve noksan bir şeyleri varsa onları temin ederler. Bazen parkları ve ve caddeleri denetlerler. Eger buralara yeteri kadar polis gelemiyorsa.

Birde sunu belirtmemde ciddi yarar var. Almanya Devleti hic bir zaman ben "Corona virusu " ile mücadele ediyorum demedi. Dediği ve yaptığı en başta şu idi. Bu Virus var. Halkın % 70-80’nine bulasacak. Biz yayılma hızını düşürmek zorundayız. Bunun içinde üç konunun önemle ve sürekli altı çizildi.

1. İnsanlar arasında Temas mutlaka önlenmeli.

2. Hijyen

3. Medikal donanim ve Tedavi bunlarin yerine gelmesi icin insanlarin, as, is kaygisi olmamali.

Devlet insana güven vermeli. Devletine güvenen ve acçkalmayan insan kendisinden istenileni yapar. Almanya’nın başarı sırr; saglam ekonomik güc, devlete güven, ve saglık sisteminin hizmet verme gücü koruması.

Hiç mi eksik yok derseniz; mutlaka ki her şey mükemmel degil. Ancak süreci olumsuz etkileyecek bir gelisme yok. Herkese sağlıklı günlerdiliyorum.