Barak Türkleri’nin diğer Türk boylarıyla birlikte Bizans’ı yenerek Anadolu’ya yerleştiklerini sanırdım hep. Öyle değilmiş. Kuzeyde kıtlık başlayınca 16. Yüzyılda güneye göçmüşler meğer. Barak kadınlarının tabiaat kadar güzel giysileriyle görünen fotoğrafları eşliğinde öğrendiklerimi sizlere aktarıyorum…hadi o zaman:
*
Karkamış’tan başlayarak batıda Oğuzeli’ne, Kuzeyde Nizip Birecik asfaltına kadar uzanan güneyde Suriye tepeleriyle çevrili geniş düzlüğe Barak Ovası adı verilir. Verimli topraklar ve üzerinde yüzlerce yerleşim alanının yer aldığı bu ova adını eski bir Türk boyu olan Baraklılar’ dan almaktadır. Barak adına Halep Türkmenleri arasında Kanuni devrine ait kayıtlarda rastlanmaktadır. Bu konunun Oğuzların Bayat boyundan geldiği araştırmacılar tarafından kabul edilir.
*
Barak boyunun Anadolu’nun hangi siyasi ortamında buralara geldikleri pek kesinlik kazanmış değildir. Kaynaklarda bu konuda sağlıklı bir bilgi yer almamaktadır. Bilinen husus onların 16. yüz yılda Anadolu’da olduklarıdır. Osmanlı şer’i sicillerinde ve Padişah Fermanlarında bu boya 16. Yüzyılda oluşturulmuş belgelerde rastlayabiliyoruz. Mümkündür ki Barak oymakları henüz Horasanda yaşarlarken siyasi bir tazyik ya da vuku bulan bir kuraklık sonucu 16. Yüzyılın başlarında Anadolu’ya gelmişlerdir. Anadolu bereketliydi, kendileri gibi Türk boylarıyla bezenmişti…Anadolu sevgi ve huzur doluydu onlar için. Diğerlerinden daha geç ama onlar kadar büyük bir tutkuyla bağlandı Baraklar’da Anadolu’ya…
*
Barak Türkmenleri ve kendilerine has kıyafetleri, kültürleri, saçlarına sardıkları ve adına “Ahmediye” dedikleri tülbentleri...