Beylikdüzü Barış ve Sevgi Buluşmaları’nın ardından

Beylikdüzü Belediyesi ,  bir “Barış ve Sevgi Buluşmaları’nı”  daha artısıyla- eksisiyle tamamladı.  Konserler, sergiler, söyleşiler, yarışmalar, halk oyunları gösterileri ve sahaf çarşısı.. Bir kaç gün katılarak bazı programları da takip ettik.

*

Üniversite yıllarımızda bir çoğumuzun sıkça uğradığı Beyazıd’taki sahaf çarşısının aynısı etkinlik alanında geniş bir şekilde yer alıyordu. O kadar andırıyordu ki, Çınaraltı’nı simge ismi Hüseyin Avni Dede bile ordaydı. Bir an kendimi Beyazıd'ta hissettim. Eski kitaplar, dergiler, gazete küpürleri, antikalar vb. Deniz Gezmiş’lerin idam edildikleri haberini duyuran Milliyet Gazetesi’nin birinci sayfası. Milliyet manşetten duyurmuş. Yine Yılmaz Güney’in ölüm haberini duyuran Hürriyet’in birinci sayfası. Hürriyet’te sürmanşetten duyurmuş. Ve 40-50 yıl öncesinin ünlü magazin dergileri: Ses, Hayat vb. 12 Eylül Öncesi’nin sol dergileri ve yayınları. Özetle yok yok... İzmir’den de gelenler vardı. Orda da bir sahaf çarşısı oluşturulmaya çalışılıyormuş. Ve yapılan söyleşilerde; sesli kitaplar, internet’in kitap dünyasının geleceğine ilişkin değerlendirmeler de yapıldı. Ülkedeki ekonomik sıkıntı onları da derinden etkiliyor.

*

Sanatçılar. Edip Akbayram,  Onur Akın, Melek Mosso.. Her üçü de önemli isimler. Edip Akbayram’ı tam da 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde ağırlamak yerinde olmuş. Beylikdüzü Belediyesi Çoksesli Çocuk Korosu’ndan oluşan ‘Yeryüzü Çocukları’nın Hatay-Defne’deki yaşıtlarıyla birlikte hazırladıkları klip. Edip Akbayram’ın bu çocuklarla 6 Şubat depreminde hayatlarını kaybeden çocuklar anısına ‘Güzel Günler Göreceğiz’ isimli şarkıyı seslendirmesi. Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık ve Eşi Zehra Çalık’ın yine sahnede şarkıya eşlik etmesi. Her yerden ötelenen Melek Mosso’nun ve Onur Akın’ın şarkılarını özgür bir şekilde binlerce insanla söylemesi. Sevgi ve Barış Buluşmalarını anlamlı kıldı, değer kattı.

*

Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, konuşmalarında sıklıkla ‘Güzel günler görmekten’, ‘Umudun tohumlarını ekmekten’ ‘Barış ve Sevgi’den’ bahsetti.

Bu sözler ülkede;  ekonomik, sosyal ve siyasal alanda yaşanan sıkıntıların Beylikdüzü’nde de derin bir şekilde izlendiğini, hissedildiğini gösteriyordu.

*

Sevgi ve Barış Buluşmalarının söyleşi, sanatçı bölümü ulusaldan tercih edilmişti. Yarışma bölümleri ise yerele ayrılmıştı. Bir çok alanda düzenlenen yarışmalara Beylikdüzü insanının katılması sağlanarak etkinliğin halk tarafındanda içselliştirilmesi amaçlanmış.Bu amaçla Gazeteciler için bile turnuva düzenlemişler. Etkinliklere ne kadar çok insanı katabilirseniz o kadar başarılı olursanız. Niyetleri iyi.

*

Beylikdüzü Belediye Başkanlığı döneminde Barış ve Sevgi Buluşmalarını başlatan Ekrem İmamoğlu’nu etkinliklerde göremedik.  Milletvekillerinden Özgür Karabat katıldı bir programa. Yerel ölçekte daha önceleri ilçe başkanlarının katıldığı bir söyleşi yapılırdı. Bu kez bu gerçekleştirilmedi. Gerçekleştirildi de ben mi kaçırdım. Protokol konusunda katılım yetersizdi. Belki de siyasi gündemin yoğunluğundan insanlar zaman bulamadı kimbilir. Malum kongreler yapılıyor, yerel seçim çalışmaları yoğunlaşmaya başladı.

*

Beylikdüzü’ndeki etkinliğin adı. Barış ve Sevgi Buluşmaları. Sevgi ve Barış paylaşıldıkça anlam kazanır. Böylesi etkinliklere belediyelerimiz büyük te kaynaklar harcıyorlar. Sanatçılara, konuklara, ikramlara, standlara, tanıtıma yüklü masraflar yapılıyor. Acaba ne kadar harcıyorlar? Tanıtım dedik te, tam yeri geldi yazalım. Faaliyetlerin topluma duyurulmasında basın- yayın organları büyük rol oynuyor. Hiç kuşkusuz bunda yerel basın organları da çok etkili oluyor. Bir çok gazeteci; saatlerce, günlerce etkinlikleri takip ediyor, haberlere; yayınlarında, haber sitelerinde yer veriyor, zamanlarını ayırıyor. Ama nedense her şeye kaynak ayıran belediyemiz etkinliklerin tanıtımı ve duyurusu için yerel basına kaynak ayırmıyor. Böyle bir paylaşım içinde bulunmuyor.  Barış ve Sevgi Buluşmaları gibi ismi bile çok anlamlı olan bir etkinlik açısından bir eksik değil midir bu?