Dünyaya at üstünden bakan adam: Hulusi Üstün

Daha dündü görüşmemiz, ah daha dün! Telefon ile söyleştik uzun huzurlu. Ve daha dün gibiydi birlikte fotoğrafımızın olduğu yazının sonuna, “tekrar özleyene kadar iyilik sağlıkla kalasın” diye yazmaklığım. Nasıl inandıracağım kendimi alelacele gidişine, nasıl kabul edeceğim bilmiyorum of! Gülümsemenin yerine ne koyacağım Hulusi! Galiba artık seni hep özleyeceğiz. Bir mucize gibiydin ömrümüzde, bir tanrı lütfuydun. Yolun kolay, yurdun huzur olsun canım kardeşim.

***

Karadağ gezisini anlattığı bir yazısında, “Biz Çerkesler dünyaya at üstünden bakarız” demişti. Kim ki özünü bilmez, işte o düğüm düğüm yaşar, katiyen ardısıra gidilmez. Cam gibi adamdır Hulusi Üstün, apaçık görürsünüz..saklısı gizlisi, makama mevkiie göresi yoktur onun.

Aslında yazdığı cümle birebir öyle miydi? Belki de tam öyle değil de, hatırladığım öyleydi. Lâkin benim ona baktığımda sezdiğim, sarfettiği şuncacık cümlenin doğruluğunun hiç şüphe götürmediğidir. Hususen atalarının vakarını ve direncini taşır ruhu. Çerkeslerin en serkeşidir, Çerkeslerin en yeğini. Bir semai kahvesinde işlenmiş en nakışlı ruhu taşır, sihirkâr adamdır Hulusi. Bindiği at, İskender-ül Zülkarneyn’nin atıdır, Hazreti Ali’nin Düldül’üdür, Hızır’ın boz atıdır. At üstünden bakar dünyaya kendi dediğince. Kişnemesi Kafkaslar’da yankılanan Çerkes yiğidi Sosrıkua’nın kanatlanmış atıdır bindiği. Ve yakşi doğrudur bütün söylediği…yakşi doğrudur. O dünyaya hep at üstünden bakar ataları misali. Kanatlıdır onun atı, konurludur üzerinde taşıdığı.

Rüzgârlıdır, yağmur yıkar, dağ sümbülü, nergis, güneş kokar…güneş kokar onun atı.

Cümleleri vardır kök boyası sanırsın. Rengârenk. Ebemkuşağı, bayram sabahı, düğün sofrası eyler içinizi. Kitapları vardır, ongunlukla, olgunlukla yazılmış. Onlarca…onlarca. Kitapları vardır dağı sallar yeminle, kayalar yuvarlanır zirvesinden üzerinize. Kimi ıtırlar efilenir eteklerinden, bazı peyavşanlar, salep çiçekleri…

Geçtiğimiz haftaydı. Aradım, iki çift lâf edelim özledik birader dedim. Özlemek öyledir. İnsanın fiziki varlığını dize getirir. Varolsun atından inip yanıbaşıma çöktü o gün. Hakça söylemek lazımsa, eser yaratan insanlarla geçen anlar unutulmamalı hiç. İşte bizim fotoğrafımız da ol sebeple hatırlansın diyedir. Eserlerinle sen çok yaşa birader-i canberaberim. Tekrar özleyene kadar iyilik sağlıkla kalasın.