EĞİTİM

Eğitim kurumlarına siyaset girmesin

Silivri Eğitim-İş ile Eğitim Sen Temsiliciği ile bazı sivil toplum örgütleri , yaptıkları basın açıklamasıyla ; siyaset ve siyasi yapıların eğitim kurumlarına girmemesini talep ettiler.

Eğiim-Sen Temsilciliği, Silivri Eğitim İş ve sivil toplum örgütleri,  İstanbul Ülkü Ocakları ve Silivri Ülkü Ocaklarının ,  7 Ekim Pazartesi günü TOKİ  Cumhuriyet Lisesi'ne yaptığı ziyarete tepki gösterdiler.  Silivri Uğur Mumcu Meydanı’nda toplanan grup yaptığı basın açıklamasıyla,  eğitim kurumlarına siyasetin v esiyasi yapıların uzantılarının girmemesini talep ettiller.

Okul Müdürü nasıl müsaade etti?

Yapılan açıklamada, “7 Ekim Pazartesi günü ilçemiz TOKİ Cumhuriyet Anadolu Lisesine İstanbul Ülkü Ocakları ve Silivri Ülkü Ocakları başkanları tarafından etkinlik adı altında ziyaret yapılmış, bazı öğrenciler ders esnasında okul giriş kapısına dizilerek ülkücü selamı verdirilmiş ve karşılama töreni yaptırılmıştır. Bu yetmezmiş gibi bu heyetin ders esnasında sınıflara kadar girmelerine, dersleri bölmelerine okul müdürü tarafından müsaade edilmiştir.

Oysa geçtiğimiz günlerde bizzat Bakan Yusuf Tekin tarafından “İlim ve irfan yuvaları olan okullarımızda hiçbir ad ve kılıf altında siyaset yapılmasına göz yummamız söz konusu olamaz. "Fikri hür, vicdanı hür" nesiller yetiştirmekle mükellef eğitim kurumlarımız; siyasete malzeme yapılacak yerler değildir. Herkesin bu konuda azami hassasiyet göstermesi en temel vatandaşlık görevidir.” açıklaması yapılmıştır. Buna rağmen bu okulun müdürü bu olanlara nasıl müsaade etmiştir? Yoksa iktidara yakınsanız eğitim kurumlarında istediğiniz her şeyi yapabilir misiniz? Bir eğitim sendikası, bir öğretmen grubu öğrencilerle sınıflarda buluşmak ve bilgi alışverişinde bulunmak istese yetkili olanlardan izin çıkar mı? Çıkmaz. Zaten çıkmamalıdır. Demek ki burada sorun tarafsız olması gereken Okul müdürlerinin taraflı olması değil, kendilerinden taraf olana eğitimi ve çocukları yok sayarak her türlü ayrıcalığı sağlamasıdır.

Halbuki hiçbir siyasi anlayışın okullara sirayet etmemesi gerekiyor. Okullar siyaset üstü kurumlardır. Oysaki ilçemizde de örneğini yaşadığımız gibi İktidara ve ittifaka yakın çevrelerin okul içindeki çalışmaları idareciler ve MEB tarafından görmezden geliniyor. Bu siyasi oluşumların çalışmalarına kapıyı açık bırakıyorlar. Soruyoruz: Toplumsal ayrışmanın zirve yaptığı bir ortamda, bu ziyarete yetkililerden kimin izni vardır? Varsa gerekçesi nedir? Dahası bu ziyarette 18 yaş altı çocukların velilerinden izin alınmış mıdır? “ soruları soruldu.

Eğitim kurumları siyaset dışı kalmalıdır

Ziyaretin;  hem etik hem de yasal açıdan ciddi bir sorun teşkil ettiği savunulan açıklamada; “ Devlet liseleri gibi kamuya ait eğitim kurumlarının siyasi faaliyetler ve propaganda için kullanılması, öğrencilerin bağımsız ve tarafsız bir eğitim almalarını engeller. Özellikle gençlik örgütlerinin siyasi kimliklerini öne çıkarmaları ve belirli ideolojileri savunmaları, öğrencilerin politik tercihlerine baskı uygulama riski taşır. Ayrıca, 18 yaş altındaki çocuklarımızın bu tür faaliyetlere maruz kalması, onların psikolojik gelişimi ve demokratik bilinçleri üzerinde olumsuz etkiler yaratır.

Bu bağlamda, eğitim kurumlarının siyaset dışı kalması gerektiğini savunmak, toplumsal barış ve demokrasi açısından önemli bir ilkedir.” Denildi.

Okul Müdürü görevden alınsın

Ziyarete izin veren okul müdürünün derhal görevden alınması istenen açıklamada “Siyasi yapıların okullarımıza sirayet etmesini istemiyoruz. Bu konunun sonuna kadar adli ve idari yönden takipçisi olacağız” sözlerine yer verildi.