İKTİDAR ORTAKLARI

Son günlerin siyasi çatışmaları, iktidar ortakları arasında bir çatlığın oluşmakta olduğunu haber veriyor.

AKP’nin vicdanı olarak tanımlanan Bülent Arınç’ın adalet reformuna yönelik “vicdani” açıklamaları, başta AKP Genel Başkanı olmak üzere MHP lideri Behçeli’yi iyiden iyi rahatsız etmiş görünüyor.

Arınç, partisinin genel başkanı tarafından “fitne ateşini yakmak” la suçlandı. Arınç ’ın bu gün yarın Cumhurbaşkanlığı kurulundaki görevinden istifası bekleniyor.

Partinin ağır ağabeyinin bu istifayla, lidere daha mesafeli bir duruş sergileyeceği, eleştirilerini daha ileri noktalara taşıyabileceği tahmin ediliyor.

Çakıcı hadisesinden sonra MHP’de Bahçeli’ye güven, neredeyse sıfır noktasına imiş durumda. Hakkındaki eleştiriler daha şiddetlenmiş görünüyor.

Partiye en büyük eleştiriler ise parti tabanını oluşturan ülkücülerden, ülkücülüğe yakın milliyetçilerden geliyor.

Bahçeli’nin vaktiyle Erdoğan’a yönelik ağıza alınmayacak suçlamalarının ve “yapmazsam namerdim” sözlerinin kıymeti harbiyesi kalmadı ama, Bahçeli’nin nasıl olup da AKP’ye böylesine teslim olduğuna dair çeşitli yorumlar yapılıyor, hikâyeler anlatılıyor.

Bahçeli ile birlikte ekibi de gelecek için umut vermiyor.

Parti sözcüsü olarak ekranlara çıkarılan kimi sözcülerin beyan ve duruşları geniş bir seçmen kitlesi üzerinde antipati yaratıyor.

Bahçeli’nin sağlık durumunun iyi gitmediği yönündeki haberler, bu partide çok yakın bir gelecekte genel kurulun toplanarak yeni bir genel başkan seçeceği beklentilerine yol açıyor.

Peki ama, bu partiyi taşıyabilecek bir isim var mı?

Bu arada eski Ulaştırma Bakanı Oktay Vural’ın adından söz ediliyor.

Partide kalan isimlerden, güvenilebilecek tek kişinin Vural Olduğu dillendiriliyor.

Başka isimler de ortaya çıkabilir.

Partinin içini pek bilmem ana, kulağıma gelen söylentiler en şanslı olabileceklerin başında Oktay Vural’ın geleceği ifade ediliyor.

Ne var ki, Oktay bey kapalı kutu.

Bu konudaki ısrarlı soruları “hayal ürünü” olarak nitelendiriyor ve cevaplamıyor.

Oktay Vural’ı BOTAŞ Genel Müdürlüğünden beri tanıyorum.

Daha sonra GÜBRETAŞ Genel Müdürü oldu, rahmetli Demirel döneminde de Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu Üyeliği yaptı.

Kendisini düzgün, ilkeli ve başarılı bir bürokrat olarak tanıdım.

Aynı zamanda tecrübeli bir siyasetçi.

Siyasette bu güne kadar sergilediği dengeli duruşunu da taktirle izleyenlerdenim.

Aday olursa, MHP’ye ve ülkücülere layık bir genel başkan olabileceğini düşünüyorum.

Bülent Arınç’a gelince, Cumhurbaşkanlığındaki görevinden istifa ettikten sonra eleştirilerini daha da arttırabilir ve ipler iyice gerilirse sevenleriyle birlikte başka adımlar atabilir.

Cumhur ittifakı bitmiştir.

MHP ve AKP’de yeni bir liderlik oluşmaz, ekonomi düzeltilmez, demokratik parlamenter sisteme dönülmezse erken seçim kapıda demektir.