TÜRKİYE

İmamoğlu Davası’na erteleme

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında Beylikdüzü Belediye Başkanı olduğu dönemde yapılan bir ihale nedeniyle yaçılan davanın duruşmasında içişleri Bakanlığı’nın bilirkişi raporuna itirazı reddedildi. Duruşma 20 Kasım’a ertelendi.

Erhan KIZILYAR

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Beylikdüzü Başkanı olduğu dönemde , 2015 yılında yapılan bir ihaleyle ilgili, Danıştay’ın“soruşturma izni açılmamasına yönelik” karar vermesine rağmen, İçişleri Bakanlığı’nın 2022 yılındaki şikayeti dikkate alınarak açılan "ihaleye fesat karıştırma” davasına Büyükçekmece’de devam edildi.

İstanbul Büyükşehir Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun Beylikdüzü Belediye Başkanlığı dönemindeyken yapılan bir ihaleyle ilgili açılan davanın duruşması bugün görüldü. Büyükçekmece 10. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülecek 6. duruşma öncesi vatandaşlar adliye binası önünde toplandı. 

İmamoğlu katılmadı

 İmamoğlu’nun katılmadağı davaya;  CHP Genel Başkan Yardımcısı Gül Çiftçi, CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, CHP Yüksek Disiplin Kurulu Başkanı Milletvekili Turan Taşkın Özer,  Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, Esenyurt Belediye Başkanı Prof.Dr. Ahmet Özer, Silivri Belediye Başkanı Bora Balcıoğlu,  Çatalca Belediye Başkanı Erhan Güzel, Avcılar Belediye Başkanı Utku Caner Çaykara, Bakırköy Belediye Başkanı Ayşegül Ovaclıoğl,  Parti Meclisi Üyeleri ve  çok sayıda CHP üyesi duruşmayı takip etti.

Davada yeni bilirkişi raporu sunuldu. Davaya katılan İçişleri Bakanlığı'nın avukatı bilirkişi raporuna karşı yazılı itiraz dilekçesini tekrar ettiklerini belirtti.

20 Kasım’a ertelendi

İmamoğlu'nun avukatı Kemal Polat, "Belge denilmesi dahi mümkün olmayan bir evrak iddianamede. Belgenin soruşturma savcısı tarafından mahkemeye gönderilmesini nasıl adlandırmak gerekir bilmiyorum. Skandal denebilir. İhaleye fesatla ilgili İmamoğlu hakkında suçlama yok. Derhal beraat kararı verilmesini talep ediyoruz" dedi.

İçişleri Bakanlığı vekilinin bilirkişi raporuna itirazı reddedildi. Bir sonraki duruşma 20 Kasım'a ertelendi.

7 yıla kadar hapsi isteniyor

İmamoğlu, şartları oluşmayan bir firmaya ihale verdiği iddiasıyla, "ihaleye fesat karıştırma" suçlamasıyla 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Bur önceki duruşmada savcı, soruşturma aşamasındaki bilirkişi raporu ve kovuşturma aşamasında alınan bilirkişi raporu arasında uyuşmazlık

 Kimler yargılanıyor

Büyükçekmece 10. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada İmamoğlu ile birlikte 2015 yılında Beylikdüzü Belediyesi’nde çalışan Cem Ülken, Fidan Gül, Hasan Çetin, Hilal Çuhadar, Mehmet Hepgül ve Türkan Demirel Dişisağlam davada sanık olarak yargılanıyor.

7 yıl sonra dava

Dava, 2015 yılında Beylikdüzü Belediye Başkanlığı’nın “Kültür Merkezlerinde Personel Çalıştırılması ve Kültür Sanat Organizasyonları Hizmet Alım İşi' adıyla açtığı ihalenin, şartları karşılamayan bir firmaya verilmesiyle kamunun 250 bin 86 lira zarara uğratıldığı gerekçesiyle açılmıştı. Danıştay ise incelemeler sonucunda ihaleye yönelik “soruşturma izni açılmamasına yönelik” karar vermişti. Buna rağmen İçişleri Bakanlığı’nın 2022 yılındaki şikayeti dikkate alınmış ve "ihaleye fesat karıştırma" suçundan 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılmıştı.

Günaydın: İddialar iftira

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, dava sonrası yaptığı açıklamada; İçişleri Bakanlığı tarafından sunulan belgedeki iddiaları “açık bir iftira” olarak nitelendirirken “Söz konusu belgenin internetteki haliyle mahkemeye sunulan hali aynı bile değil dedi. . Günaydın, “Biz Türkiye’nin adalet sistemine ve yargısına güvenmek istiyoruz ancak açılan ve yürütülen, bitme aşamasına gelmiş davaların devamına yönelik gayretlerin farkındayız. Kumpas davalar üzerinden siyasetin dizayn edilmesine izin şeklinde konuştu.

Akgün: Adalet tecelli edene kadar mücadelemiz sürecek

Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün'de davayla ilgil olarak şu değerlendirmeyi yaptı. "İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Ekrem İmamoğlu'nun Büyükçekmece Adliyesi’nde görülen davasını takip etmek üzere; Meclis Grup Başkan Vekilimiz, Genel Başkan Yardımcılarımız, Parti Meclisi Üyelerimiz, Milletvekillerimiz, İl Başkanımız, belediye başkanlarımız ve kıymetli vatandaşlarımızla, Büyükçekmece Adliyesi’nde bir araya geldik.

Haksız ve hukuksuz yere açılan bu davaya karşı, partimizin her kademesinden arkadaşlarımızla kararlı bir duruş sergiledik. Adliye önünde bizleri coşkuyla karşılayan vatandaşlarımızın desteği, dayanışmamızı ve mücadelemizi daha da güçlendirdi.

Seçmen iradesi ve hukukun üstünlüğü için; daha güçlü bir demokrasi ve daha aydınlık yarınlar inşa etme yolunda kararlılıkla ilerliyoruz. Açılan, yürütülen ve son aşamaya gelmiş davanın devamına yönelik gayretlerin farkındayız ve adalet tecelli edene kadar mücadelemizi sürdüreceğiz."