Medyanın sıkıntısı İBB Meclisinde

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul’da yaşayan 16 milyon insanın sorunlarıyla başa çıkmak, bu sorunları çözmek için çaba harcayan en büyük kurum. Bu kurum İstanbul halkının seçtiği bir başkan ve yüzlerce bürokrat tarafından yönetiliyor. Aynı zamanda bu kurumun yine İBB Başkanı, 39 ilçe belediye başkanı, 39 ilçeden gelen yüzlerce belediye meclis üyesinden oluşan bir yasama ve denetleme organı var. İşleri çok, dertleri büyük. Hepsine kolay gelsin.

*

Bu kurumda geçtiğimiz gün bir farklı ses çıktı. Silivri Belediye Başkanı ve MHP Grup Başkanı Volkan Yılmaz çıktı basının sorunlarıyla ilgili bir konuşma yaptı. Konuşmayı dinledikten sonra ‘Demek ki İBB’de de basının dertleriyle dertlenen biri varmış’ diye düşünmeden edemedim.

30 Haziran 2021 tarihinde Cumhurbaşkanlığı tarafından bir tasarruf genelgesi yayımlandı. O genelde basına yönelik te kısıtlama ve yasaklar vardı. Amacının bizce ‘Tasarruf değil, medyayı iyice yok etmek, nefesini kesmekti.”   Çünkü belediyeler ve bazı kurumlar hakikaten çok cüzi demek bile anlamsız, ‘sadaka’ niyetinde abonelik ve ilanlar verirlerdi gazetelere. Bunlar küçüktü ama toplanınca işte zor koşullarda bir nefes olabiliyordu.  Yani size şunu belirteyim. Ben bu işe başladığımda 10 yıl önce, bir kurum ne ilan parası veriyorsa, on yıl sonra da aynı ücreti veriyordu ilanlar için bu genelge yayınlanana kadar. Ve bu bile gözlerine batmış Cumhurbaşkanlığının.

Dedim ya amaç kamuda tasarruf falan değil. Hangi amaçla yapıldığı konusunda bir düşüncem var ama, kanı olarak ta paylaşmak istemiyorum.

*

Pandemiden herkesim olumsuz etkilendi. Elbette basında. Etkilenenler için iktidar ciddi bir destek te sağlamadı. ‘Ölen ölür kalan sağlar bizimdir’ yaklaşımı eğemen oldu. Ama medya için bırakın desteği bir de böyle iyiden iyiye köstek oldular.

CHP’liler ise, kendilerine birebir hizmet eden yandaş varsa, eh onlara katkı yapabildiler mi bilmem ama bir çoğu da hakikaten sanki bahane beklermiş gibi ‘Biz yapacaktık ama ne yapalım bakın cumhurbaşkanlığı yasakladı. Elimizi kolumuzu bağladı’ diyerek bu yasağa sığındı. Oysa bilindiği üzere yasak yüzde yüz herşeyi yok etmiyordu.Büyük oranda kısıtlama vardı. Abonelikler ilgili bölümler için geçerliydi.

*

Gelinen noktada Başkan Volkan Yılmaz’ın İBB kürsüsünden de ifade ettiği gibi İstanbul genelinde yayın yapan 200 dolayında irili-ufaklı gazetenin büyük çoğunluğu yayınına ara verdi. BİK’ten ilan alan ve sayısı onu bulmayan yerel gazeteler ise zorunlu olarak büyük zorluklarla yayınlarını sürdürmeye çalıştılar. İlan almayanların büyük çoğunluğu dijital yayına döndü onu da güçlükle sürdürüyorlar. 

*

Medyanın sorununu İBB’de dile getiren, bu sorunun çözümü için ses olan sayın Volkan Yılmaz’a doğal olarak teşekkür etmem gerekiyor. Yapabileceği kadarını yapıyor.  AK Parti Milletvekili Tülay Kaynarca da bu konuda çaba harcayacağını Çatalca Belediyesi’nin düzenlediği toplantıda söylemişti. Ancak henüz bir sonuç çıkmadı. Umarım bu sesler, bu niyetler olumlu bir sonucun çıkmasına katkı sağlar..  Sayın Yılmaz’ın İBB’de yaptığı konuşmayı hatırlatarak bitirelim.

*

Yılmaz ne dedi

Sayın Volkan Yılmaz’ın İBB’de konuyla ilgili yaptığı konuşma şöyle:

'30 Haziran 2021 tarihinde Kamu kurum ve kuruluşlarını içeren "Cumhurbaşkanlığı ‘asarruf Tedbirleri Genelgesi" yayımlanmıştır ve hepimizin malumudur. Genelge ile abonelikler ve kutlama ilanları da kapsam içiresine alınmıştır. Yani tasarruf ddbirleriyle beir nevi genelleme getirilmiştir. İstanbul genelinde yaklaşık 200 gazetenin pandemi ile birlikte ciddi sıkıntılaryaşadığı bu nedenle bir çok gazetenin yayın hayatına son veridği de bilinen bir gerçektir. Aynı şekilde Tasarruf Genelgesi’de yerel basını olumsuz etkileyen bir başka gelişme olmuştur. Siz de takdir edersinizki yerel ölçekte görev yapan basın mensuplarımıza beledelyideler baştka olmak üzere kamu kurum ve kuruluşları büyük katkı sağlamaktadır. Ekonomik şartlar gereği gazete yayınlarını durduran basın mensupları dijital yayıncılığa yönelerek çalışmalarını yürütmeye çalışmaktadır. İstanbul'da yerel ölçekte yayın yapan 500'e yakın internet haber sitesi olduğu tahmin edilmektedir. İlan ve reklam gelirleriyle ayakta duran basın mensuplarımız zor günler yaşamaktadır. Basın, demokrasimizin en önemli unsurudur. Bürokrasiyle vatandaşlarımız arasında köprü vazifesinde olan basın ve basın mensuplarımıza katkı sunacak çalışmalar ivedilikle hazırlanmalıdır. Elbette öncelikle muradımız tasarruf kapsamında olan abonelik ve ilan yasağının yeniden düzenlenmesiyle ilgili olmalıdır. Ayrıca belli kriterler göz önünde bulundurularak yerel basına destek yapılması gerektiğini belirtiyor yüce meclisin bilgisine saygılarımla sunuyorum. "