Erhan KIZILYAR
Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, Hatay'da yüzlerce öğrenciye giysi yardımında bulundu, burs talep eden öğrencilere burs sağladı ve ihtiyaç sahibi aileyi yeni yuvaya kavuşturdu. Depremin üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen Hatay’da hala çok eksiğin bulunduğunu söyleyen Akgün, ‘Yıkıntı ve molozların içerdiği asbest nedeniyle ortaya çıkacak olumsuzluklar ile yeni yapılacak konutların temellerinden çıkacak tarihi eserlerin korunması gerektiğine’ dikkat çekti. Akgün bu konuda özellikle yerel kurumlar ile Çevre Şehircilik Bakanlığı’nın işbirliği içinde çalışması gerektiğini bildirdi.
Samandağ ve Defne’ye ziyaret
Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, eski Milletvekili Süleyman Çelebi, Başkanvekili Ahmet Şahin, Başkan Yardımcıları; Murat Erçağ ve Rıza Can Özdemir ile birlikte Deprem Bölgesi Hatay’a giderek burada vatandaşlara destekte bulundu ve sorunları yerinleri inceledi. Deprem başladığındın bu yana özellikle Samandağ ve Defne ilçelerinde olanaklar ölçüsünde desteklerini sürdürdüklerini belirten Akgün, bundan sonra da bunu sürdüreceklerini ifade etti.
Hatay ile omuz omuza
Hatay CHP İl Başkanı Hakan Tiryaki, Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur ile birlikte Defne Belediye Başkanı Halil İbrahim Özgün’ü ziyaret ederek ilçenin durumu hakkında bilgiler alan Akgün,” Kadim şehrimiz Hatay’ı ayağa kaldırmak için omuz omuzayız. Deprem bölgesine desteğimizi sürdürmeye, birlik ve beraberlik içinde yaralarımızı sarmaya devam edeceğiz.”dedi. Akgün ayrıca Samandağ’ın TİP’li Belediye Başkanı Emrah Karaçay ve vatandaşlar ile de bir araya gelerek sorunlarla ilgili görüş alışverişinde bulundu vatandaşların taleplerini dinledi.
Dayanışma ile yaralar sarılıyor
Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, Hatay Samandağ’da ihtiyaç sahibi aileye 2+1 yeni konut teslim ederken, konutları teslim edilmiş iki aileye de misafir oldu.
3 vatandaşın konut konusunda kendilerinden talepleri olduğunu belirten Akgün, bunları kısa sürede yapacaklarını ayrıca yine bir vatandaşın da yarım kalmış evinin tamamlanmasını istediğini bunu da tamamlayacaklarını, evleri içindeki malzemeler ile teslim edeceklerini ifade etti.
1 tır eğitim yardımı
Akgün ayrıca; okulların açılması öncesi yaklaşık 600 çocuğa Adidas firmasından sağladıkları 1 tır dolusu giyim-kuşam malzemesi ile oyuncakları teslim ettiklerini çocuklarının sevindirmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.
Üniversite öğrencilerinin burs talebi karşılandı
Vatandaşlarla yaptıkları görüşmelerde kendilerinden altı üniversite öğrencisi burs talebi olduğunu belirten Akgün, ‘ Vatandaşların bu taleplerini hemen karşıladık. Bursları bu aydan itibaren başlattık.” dedi.
2 işadamından 1000 öğrenciye giysi
Vatandaşların 1000 dolayında öğrencinin daha giyim kuşamı için talepte bulunmaları üzerine 2 tekstilci işadamını arayarak bu talepleri tedarik ettiklerini ve ihtiyaçları karşılayacaklarını belirtti.
Taziye evi yapılacak
Başkan Akgün yine vatandaş ve yetkililerin taziye evi talebi olduğunu da belirterek bunu da yapacaklarını açkılayarak ‘İki sene önce 6 Şubat gecesi ekiplerimizin Hatay’a ulaşmasından bu yana Hatay’a desteğimizi sürdürüyoruz. Bize Samandağ ve Defne bölgesi verilmişti. O dram bitene kadar da sürecek.” diye konuştu.
41 bin teslim edildiyse 200 bin insan niye konteynerlerde
Başkan Akgün, Hatay’da vatandaşların özellikle ’41 bin konut teslim edildi’ açıklamasına tepki gösterdiğini bildirdi. Akgün, ‘Vatandaş şunu soruyor. Konteynerlerde 200 bin kişi yaşıyor. 41 konut teslim edildiyse bunun her konutta 4 kişi ikamet etse 160 binin azalması gerekiyor. Ama azalma yok. O zaman 41 konut kime teslim edildi.?” Akgün bu soruların yanıtları olarak “muhtemelen konutlar henüz tamamlanmamış ve anahtar teslimi yapılmamış” olasılığını ifade etti. Çevrede çok sayıda inşaat gördüklerini de belirten Akgün, ‘Sorun bina yapmak ile bitmiyor. Altyapı ve çevresel düzenleme de birlikte yapılmalı. Bu da çok önemli’ diye konuştu
*
Asbestli molozlar ve yeraltındaki kültürel zenginlikler
Başkan Akgün ayrıca yetkililer ve vatandaşlarla yaptığı görüşmeler sonucunda iki önemli konunun üzerinde ivedilikle durulması gerektiğini tesbit ettiklerini bildirdi.
Akgün şöyle konuştu.
“İki konu çok önemli:
1-Antakya Mezepotamya ile birlikte bölgede kültürel açıdan tarihi zenginliği olan kadim bir kent. Yer altında çok önemli kültürel zenginlikleri bulunuyor. Yapılacak toplu konutlarda, temellede çıkacak tarihi eserlerin korunmasına dikkat edilmesi gerekiyor.
2-Depremde yıkılmış ya da sonradan yıkılan binaların molozların biriktirildiği alanlarda asbestli birikintiler var. Bunlardan oluşan akıntılar toprağı ve içme suyuna karışabilir. Tehlike saçar. Topraklarda üretilen ürünler olumsuz etkilenir. Halk sağlığı açısından tehlikeli durumlar ortaya çıkabilir. Bu molozlar ile ilgili acil tedbirlerin alınması gerekiyor. Bu konuda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, İlgili Akademik çevrelerin devreye girmesi ve durumun araştırılması, çözüm bulunması gerekiyor.
*
Vatandaşlar siyasi baskılara karşı tepkili
Başkan Akgün ayrıca vatandaşlarla yaptıkları görüşmelerde ortaya çıkan bir kaç siyasi duyarlılığa daha dikkat çekti. Bunlar şöyle.
Vatandaşlar;
1- Ekrem İmamoğlu’na karşı kurulan kumpuslara karşı tepkili
2-İhraç edilen teğmenlerle ilgili çok öfkeli.,
3-Başta TİP’liler olmak üzere vatandaşlar seçilmiş Milletvekilleri Can Atalay’ın özgürlüğüne kavuşmasını talep ediyor.