CHP’li Meclis Üyesi Süheyl Kırkıcı, Silivri Mahalleleri’nde yapılan planlardan belediye meclisinin haberi olmadığını ve şikayetler olduğunu açıkladı. Başkan Yılmaz, 10 yıllık görev süreniz boyunca, Silivri’nin planlarıyla ilgili ne yaptınız? Biz 3,5 yıldır bir sorunlar yumağı haline getirdiğiniz Silivri’nin kronik problemlerini çözmekle uğraşıyoruz ve bunları çözdüğümüz için de mutluyuz.” dedi.
*
Kırkıcı: Yapılan Plan çalışmalarından meclisin haberi yok!
Silivri Belediye Meclisi Aralık ayı toplantısında konuşan CHP’li Meclis Üyesi Süheyl Kırkıcı, ilçenin bazı mahallelerinde plan çalışması yapıldığını, ilçenin en üst karar ogranı olan belediye meclisinin bundan haberi olmadığını, vatandaşların da bu konuda şikayetlerini olduğunu belirtti.
Kırkıcı şöyle konuştu:
Mühendisler mühendis gibi, şehir plancıları şehir plancısı gibi davranırsa şehirlerimiz çok daha iyi olacaktır. Kentsel dönüşümle ilgili sıkıntılar sürüyor. Belediyemiz bu süreçte yıkılmakta olan
Silivri’de planlama konusunda ciddi bir kargaşa yaşanıyor. Başkanımız ciddi bir planlama çalışması başlatmıştı.İki yıl oldu hala meclise bir sonuç gelmedi. Vatandaşlardan gelen kimi talep ve şikayetlerden, imar durumu talep eden vatandaşların taleplerinin red edildiğini öğreniyoruz. Selimpaşa ve Ortaköy de planlama yapıldı daha önce ve kesintiler yapıldı. Sanırım yeni planlama çerçevesinde vatandaşların başvuruları red ediliyor. Belediyenin bu konuda aydınlatıcı olmasını istiyorum. Ben imar komisyonu olarak ne olduğunu bilmiyorum. Her meclis üyesinin, vatandaşın Silivrinin planlama çalışmalarında bilgilendirilmesi sağlıklı olacaktır. 8-10 sene önce yapılan planlar 5 bin dolayında itirazla karşılaştı. O zamanın İBB si yapmamak üzere geri çekti. O zamandan bu yana Ortaköy, Selimpaşa planları kaldı. Çanta Değirmenköy de de plan yapılmadı. Özgüven kaybı olmuş olmalı.
Hiç bir kurul meclisin üstünde olmamalı
Şehrin nasıl şekilleneceği, ne olacağı şehri yöneten ekipler tarafından oturulup tartışılmalı. Şehri yöneten belediye meclis ise, hiç bir teknik kurulun bu meclisin üstünde görmemesi lazım.
Şimdi; Kavaklı, Ortaköy, Selimpaşa planları İBB’ye gönderilmiş. Böyle olmaz. Bu plan sahiplenilmez. Kötü anlamda söylemiyorum. Bir plan geri çekilirse sekiz-on yıl yeniden plan yapılmıyor. Bizler Silivri’nin çevre planı konusunda nasıl şekilleneceğini oturup konuşmamız lazım.
12 sene önce çevre planında Gazipaşa da havaalanı yapılmak üzere 13 bin dönüm arazi planlanlanmıştı. O plan hala duruyor. Hiç kimsenin gündeminde olmadığını düşünüyorum. Bu havaalanı yapılacak mı?
Büyükova Kanunu çıktı. Silivri’nin çok önemli toprakları Büyükova kapsamına alındı. İleri teknolojik alanlar, tarım toprakları alanları. Silivri yi ileriye taşıyacak bunlar. İmar planıdır. Bunlar ne olacak? Büyükoava kapsamındaki arazilerin diğer tarım arazilerinden farkı nedir? Yurttaş soruyor, yanıt veremiyoruz. Belediyemiz bu konuda aydınlatıcı olsun.
‘Büyükova ilan edilen sınırlarda planlı alanlar varsa bu kapsam dışındadır.’deniyor. O halde 100 bin ölçekli plan var ise buralarda büyükova geçerli değilmidir? diye düşünelim. Evet diyen mühendisler var, başkaları hayır diyor. Bunu oturup konuşmamız lazım.
Bilgilenirsek sahipleniriz
İmar planın nasıl hayata geçeçeği yasada bellidir. Plan yapılır imar komisyonu değerlendirir, meclisten geçer. İBB’ye gider. Ordada komisyonlar da değerlendirilir, mecliste görüşülür.
Ama Silivri de bazı yerlerde bu işlem böyle yürümüyor. Belediye meclisinin üstünde hiç bir kurum yok. Meclisin onaylamadığı planlama olmaz.
Ne yapılmak istenildiğini bilmek istiyoruz. Sorulan her soruya vatandaştan biraz daha fazlasını anlatmamız gerekiyor. Sayın başkandan ve ekibinden isteğimiz bu. Bu yapılırsa hepimiz bu planı sahipleniriz.”
*
Yılmaz: 10 yıl siz planlarla ilgili ne yaptınız?
Meclis toplantısında gündem dışı aleyhte söz alarak Silivri’nin şehir planlamaları, imar planı ve çevre düzeni planlarında aksaklıklar yaşandığını, Silivri Belediyesinin bu plan çalışmalarıyla ilgili daha açıklayıcı ve aydınlatıcı olması gerektiğini söyleyen CHP’li Meclis Üyesi Süheyl Kırkıcı’ya yanıt veren Başkan Yılmaz, “Tabi 2019 yerel seçimlerinde Silivri’de yaşayan vatandaşlarımız size muhalefet görevini verdi ve bizi de icraat makamına uygun gördü. Dolayısıyla biz icraat yapacağız siz de laf üreteceksiniz. Bu kaçınılmaz! Şimdi bu açıklamaları daha önce Silivri’yi hiç
9 köyün plan çalışması bitti
Konuşmasını sürdüren Başkan Yılmaz, “Bakın, Silivri’de 10 yıl boyunca hiç elinizi sürmediğiniz taşkın alan sorunu halledildi. 100 bine yakın insanın yaşadığı Silivri’nin merkezindeki planların tamamı yapıldı. Cumhuriyet Mahallesi’ne bir cami yapamadık. Niye biliyor musunuz? Planlarda bir tane cami, bir tane okul, bir tane kreş yeri olmadığı için yapamadık. Mal sahibinden muvafakat alarak Cumhuriyet Mahallesi’ndeki camimizi yapabildik. Sağlık ocağı yapamıyoruz, okul yapamıyoruz. Silivri’nin Kentsel Dönüşüm Stratejik Belgesi’ni hem İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) hem de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımıza onaylattık. Bu belge bir kâğıt parçasından ibaret değil. Silivri’nin bütün afet risklerini içerisinde barındıran bir çalışma. Bu taşkın planının geçebilmesi için mikro bölgeleme çalışmaları yapılması, zemin etütlerinin yapılması gerekiyordu. Silivri’de 5 bin dönüm arazide hiçbir zemin etüdü yapmadan Silivri Belediyesi oralara imar vermiş arkadaşlar. Orada bir sıvılaşma var mı yok mu bakmadan. Yani zemin etütleri ve mikro bölgeleme çalışmaları yapılmadan imara açılmış ve yapılaşmış buralar. Biz bu konuyla ilgili İBB ile görüştüğümüzde mikro bölgeleme çalışmalarında bizi öne aldılar ama bunun 2,5 yıl süreceğini ifade ettiler. Biz İBB’ye ihaleye çıkmayın dedik ve Silivri Belediyesi olarak tüm şehrin mikro bölgeleme çalışmalarını yaptık, bitirdik ve onaylattık. Bunlar az iş değil. Bir de unuttuğunuz, gözünüzü ve kulağınızı kapattığınız köyler var. Örneğin, Akören’de bir ev yapacak vatandaş ve 2 bin 500 metrekare arazisi varsa buraya bir tane ev yapabiliyor. Dört tane çocuğuna dörde bölüp yapamıyor çünkü 2 bin 500 metrekare şartı var. Bununla ilgili hiç dert edinmemişsiniz, elinizi değdirmemişsiniz, İBB’ye bununa ilgili bir sunum yapmamışsınız ve bir plan yapmamışsınız. Biz 9 tane köyümüzün plan çalışmasını bitirdik. İnşallah Ocak ayı meclisinden sonra İBB’ye teslim etmeyi düşünüyoruz. Artık köyde yaşayan bir vatandaşımız, 2 bin 500 metrekare arsasına beş tane ev yapabilecek. Bu şartı 500 metrekareye indiriyoruz. Bunların hiçbirini yapmayanlar kürsü olunca, mikrofon ve kameralar açık olunca bir güzel anlatıyorlar. Tabii ki eleştireceksiniz ve biz de yaptığınız eleştirilerden hissemize düşen payı alacağız. Ama yapılanları hiçbir şekilde söylememek, yapılanlara vurgu yapmamak da biraz vicdansızlıktır. Bu planda imarsız olan bir metrekare yeri dahi imara açmıyoruz.” ifadelerini kullandı.