Kent Tarımı - Beslenme Saati

İhale yok, para yok, imar yok, rant yok. Siyasi hamaset yok, siyasi çıkar yok. Toplumda her bireyin karnını ilgilendiren bir önemli soruna ilişkin düşünceler ve masada.

Bu sabah Silivri eski Belediye Başkanı Özcan Işıklar ile Esin Yalçıntaş tarafından kaleme alınan ‘Kentsel Tarım’ konulu kitabın tanıtımındayız.

*

1996 yılından bu yana, 28 yıldır İstanbul üçüncü bölgede çok sayıda belediye başkanının;  yüzlerce-binlerce icraatına tanıklık ettik. Bunların içinde iki proje öne çıkarak,  ulusal düzeyde ses getirdi ve  örnek oldu.   Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık’ın  ‘Beslenme saati’ ve Özcan Işıklar’ın Silivri’de Belediye Başkanlığı döneminde başlattığı TÜRAM (Tarımsal Üretim ve Araştırma Merkezi) ile Tarım lisesi oldu.

*

Yaptığın iş, çıkardığın ses başkalarını harekete geçirebiliyorsa sen gerçek anlamda bir iş yapıyorsun demektir. Yoksa çıkardığın gürültü  ürküttüğün kurbağaya bile değmez.

Malatya’nın Arguvan İlçesi. Bütün köyleriyle birlikte nüfusu 10 binin altında. Bu ilçe de bile belediye tarımsal üretime başladı. Ürettikleriyle öğrencilere burs vermeye çalışıyor. Beslenme Saati’nden etkilenerek öğrencilere yönelik beslenme yardımı yapıyor. Arguvan bir örnek. Beslenme Saati ve Kent tarımına ilişkin uygulamalar artık bir çok yerde uygulanıyor. 

*

Kentsel Tarım kitabı, bilimsel bir çalışma titizliğinde hazırlanmış. Bir çok kaynaktan etkilenmiş. Kentsel Tarım üzerine yoğunlanılmış bir eser. Bu konuda ülkemizin içinde bulunduğu durum ve konuya ilişkin gelecek projeksiyonları üzerinde durulmuş.

*

Türkiye’nin tarıma elverişli topraklarını, ovalarını, nehirlerini, göllerini, güneşini, yağmurunu, rüzgarını, çiçeğini, böceğini anlatmama gerek yok. Bu anlamdaki gücümüzü biliyorsunuz. Peki 2020’li yıllarda bir haberden alınan aşağıdaki bölüm sizlere neler düşündürüyor.  

“Geçen yıl buğday ithalatında ilk iki sırada yer alan Rusya ve Ukrayna, ocak ayında da buğdayın en fazla ithal edildiği ülkeler oldu. Bu dönemde, Rusya'dan 145,5 milyon dolar, Ukrayna'dan 28,6 milyon dolar ve Moldova'dan 5 milyon dolar tutarında buğday ithalatı yapıldı.”

Sizi bilmem ama ben derin bir ‘İç geçirdim”

*

Işıklar diyor ki, ‘İstanbul’da tarım için arazi var, 20 milyonluk tüketici var, lojistik ve ambalaj altyapısı da var. Silivri’nin arazilerini korumalı ve Kentsel tarıma önem vermeliyiz. Organize tarım bölgeleri oluşturmalıyız. Tarım teknolojisini geliştirmeliyiz. Tarım arazileri tarımsal kimliğe kavuşturulmalıdır”

*

Sayın Işıklar ve Sayın Yalçıntaş anlatımlarıyla; ranttan, kardan, siyasi çıkardan öte bir başka dünyanın var olduğunu ve bu dünyanın yaşamın temelini oluşturduğuna’ dikkat çekiyorlar.

Sesleri duyulur mu?

*

Soruya yanıtı; Işıklar ve Yalçıntaş’ın kitabı Kentsel Tarım’da yer alan Voltaire’in sözleriyle verelim.  Ve o sözlerle de yazımızı tamamlayalım.   

-

“Birgün her şeyin iyi olacağını düşünmek umudumuz,

Bugün her şeyin iyi olduğunu düşünmek yanılgımızdır.

Voltaire..”