DÜNYA

Turan Eser yaşamını yitirdi

Alevi toplumunun tanınmış isimlerinden Turan Eser, İsviçre’nin Basel kentinde tedavi gördüğü hastanede 65 yaşında hayatını kaybetti.

Alevi toplumunun tanınmış isimlerinden Turan Eser, İsviçre’nin Basel kentinde tedavi gördüğü hastanede 65 yaşında hayatını kaybetti.

Eser, bir süre önce akciğer kanserine yakalanmıştı.  Alevi toplumunun önde gelen aydınlarından biri olan Eser, Alevi-Bektaşi inancına yönelik sosyo-kültürel araştırmalarının yanı sıra 10 yılı aşkın süredir Birgün’de köşe yazıları yazıyordu.Turan Eser için İsviçre’nin Basel kentinde bulunan Basel Cemevi’nde toplanma çağrısı yapıldı.

Geçmiş dönemlerde  Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanlığı da yapan Turan Eser için Alevi kurumları taziye mesajları yayımladı:

Celal Fırat: ADFE ve Garip Dede Cemevi Başkanı -Milletvekili

Değerli dostum, arkadaşım Sevgili Turan Eser’in aramızdan zamansız ayrılışı bizleri derinden üzmüştür.

Yaşamı boyunca Alevi hak mücadelesinde önemli görevler üstlendi, eşit yurttaşlık mücadelesinin en ön saflarında yer aldı. Bilgisini ve deneyimlerini diğer kuşaklara aktarmak için çaba göstermiş, büyük emekler vermiştir.

Bıraktığın miras ve anıların önünde saygıyla eğiliyoruz, yaşadığımız süre boyunca seni unutmayacağız.

Devrin daim, ışıklar yoldaşın olsun…

Alevi Bektaşi Federasyonu: Acımızı ifade edecek söz bulamıyoruz! Alevi örgütlülüğünün emektarı, dost, yoldaş, abi… Önceki dönem genel başkanımız Turan Eser Hakk’a yürüdü. Devri daim olsun.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Merkezi: Araştırmacı-Yazar, Yapımcı ve Yol TV Haber Portalı Yayın Koordinatörü Turan Eser’in Hakk’a yürüdüğünü paylaşmaktan büyük üzüntü duyuyoruz. Alevilerin eşit yurttaşlık mücadelesinde derneğimizin yönetim kurullarında yer alan, mücadeleci bir kişiliğiyle örnek bir insan olan Turan Eser canımızı yıldızlara uğurlarken, eserleriyle her zaman bizlerle birlikte olacaktır. Yıldızlar yoldaşı olsun.

Şahkulu Sultan Dergahı: Aleviliğin kaynaklarını bıkıp usanmadan büyük bir titizlikle arayan ve bunları bir aydın namusuyla yazmaktan, konuşmaktan, tartışmaktan çekinmeyen değerli Araştırmacı Yazar Turan Eser, Bektaşi deyişiyle, “gözümüzden gönlümüze aktı.” Bıraktığı ışık eksilmesin, devri asan olsun….

İsviçre Alevi Birlikleri Federasyonu: Büyük bir üzüntüyle Araştırmacı-Yazar kimliğiyle tanıdığımız Turan Eser’in Hakk’a yürüdüğünü öğrenmiş bulunuyoruz. Değerli Turan Eser, Türkiye’de ve İsviçre’de çeşitli Alevi kurumlarında üst düzey görevler almış, Alevi örgütlülüğüne gerek Türkiye’de, gerekse Avrupa genelinde büyük katkılar sağlamıştır. Aleviliğin özünden kopmaması için, erkanlarımızın özüne uygun bir şekilde yürütülmesi adına birçok önemli proje gerçekleştirmiş ve kalıcı, değerli işlere imza atmıştır. Kendisi, her daim yolumuzun rehberlerinden biri olmuş, toplumsal adalet ve hakikat mücadelesinde büyük bir bilge olarak yanımızda yer almıştır. Devri daim olsun. Eser ailesine ve tüm sevenlerine sabırlar diliyor, acılarını paylaşıyoruz” dedi.

Britanya Alevi Federasyonu: Araştırmacı- Yazar Turan Eser canımız, abimiz bugün vedasını bıraktı. Üzgünüz demek hafif kalır. Alevi hareketi bir değerini daha kaybetti. Umutlarını yazarak, çizerek sesimize ses katarak birleştirenlerdendi. Toplumsal barışı ve hakikati savundu bu uğurda mücadele etti ve kalıcı eserler kazandırdı.
Gittiği her alanda insan ilişkileri, samimiyeti, gülüşü ile tanıyan herkeste iz bıraktı. Çok erken bir veda oldu. Seni çok özleyeceğiz. Hep aklımızda olup, hatırda kalacaksın.
Sevgiyle, saygıyla anıyoruz… Devrin daim, mekanın gönüller olsun.
Eser ailesinin acısını paylaşıyoruz cümle sevenlerine sabırlar diliyoruz.

YOL TV: Araştırmacı-Yazar, Yapımcı ve Yol TV Haber Portalı Yayın Koordinatörümüz Turan Eser’in Hakka yürüdüğünü paylaşmaktan büyük üzüntü duyuyoruz.  (ilkeTv-Durum)