Değerli Dostlarım üretilen her ürün sanat eseri değildir. Sanatlı olması kalitesini belirler ancak sanat eseri olma kabiliyetini kazanmamış olabilir. Eğer Sanat ürünü niteliğini kazanmış ve taşımış ise aktarımlar başlar.
Bu aktarımlarda ilgili alanlarda yazı dili ile sözlü veya görsel araç ve aracılar vasıtası ile gerçekleşir. Sanat üreten kişilere sanatçı denir. Ne ben sanatçıyım demekle ne de sanatçı olacağım demekle sanatçı olunmaz. Sanatçı hususunu daha önce kısaca özetlemiştik.
Kısaca hatırlarsak; ‘‘Görüneni, Görünmeyeni, Duyulanı, Duyulmayanı, Görerek/ Duyarak/ Hissederek/ Düşünerek/ Yorumlayarak, hayal gücünün devreye girmesiyle, yaratıcılığı yetenek ölçüsünde şekillendirip, ruh katarak, estetikle ortaya konan evrensel bir ifadededir. Bu ifadeyi ortaya koyan kişiye de Sanatçı denir. Sanatçı kendini eserine naklederdir ve eseri ile yaşayandır. Sanatçı eseri ile bağlantı kurar. Sanatçının ortaya koyduğu eser ile onu izleyen, okuyan, duyan, gören, hisseden kısaca algılayan kişiler arasında da duygusal bağ kurulur. ‘‘Güzellik Sanattır. Sanatın güzelliğiyle güzelleşmek de ruhun sanatıdır’’ sözlerimle yazılı sohbetimize devam etmek istiyorum.
Gerçek Sanatçının dili/ izahı suskun kalır ama eserleriyle konuşur. Bu eserler bazen yaşamdayken bazen de yaşama vedadan sonra değerini bulur ya da değeri ortaya çıkar.
Üretim ile tüketim arasındaki yaşamsal döngü gibi, Sanatta da üretim ve tüketim döngüsü vardır. Ürettiği sanat ürünlerini ortaya koyan sanatçı, eserinin tüketiminde öncelikle ruhsal güzellik arar. Sanat ürününün tüketimindeki kasıt parasal değer değil, manevi değerlerin korunarak güzelliklerle çoğalması, sanat ahlakı ile karşılık bularak algılanması, sunulması, paylaşılıp ağırlanmasıdır.
Görsel sanatta; interaktif ortam veya mekanlarda sergilenen sunumların, sanatçıyı, sanatı tüketerek değil, sanatı içselleştirerek algılanması gerekir. Bu bağlamda tüketim boyutunda kopyalanarak tüketim en istenmeyen olduğu gibi, esinlenişlerde üreten birinci kaynağına atıfta bulunmamak da istenmeyen bir tüketimdir.
Sanatın diğer dallarında da bu durum geçerlidir. Bir şiir, bir kitap, bir müzik gibi yazılı ve işitsel sanatlarda da, görsel sanatlarda olduğu gibi kaynaklar belirtilmeden alıntılar yapmak, üzerinde değişiklikler yaparak kendisine mal etmek, aslını bozarak kulakları, gözleri, sanatçıyı, sanatı yormak da sanat ahlakına, etiğine zarar veren ve istenmeyen kirliliklerdir.
Not: Müzikte aslına sadık kalıp yorumlamak elbette olağandır.
Sanatı Tüketme Sanatını birlikte yaygınlaştırarak, güzelliklerle çoğalmak, ruhsal bağlantılar kurarak Empati ile yaklaşıp, sempati ile karşılayıp kabul etmek, kendimize yakın bulduğumuz ürünleri içselleştirirken uzak bulduklarımızı karalamadan kabul etmek, tüketirken yeni doğuşların üretimini sağlayacaktır.
Değerli sanat dostlarım, konuk olarak davet edildiğim, siz değerli sanat dostlarımızı yanımızda görmekten mutluluk duyacağım etkinliğin, duyuru davetini sizlerle paylaşmak isterim.
‘‘Karanlık Göğün Yıldızları’’ adlı eser, sinema, dizi ve tiyatro oyuncusu olan, usta sanatçı Selma Sonat yönetiminde, değerli ekibi ile birlikte sahnelenecektir.
Sanata, insana, doğa ve çevreye güzellikler katarak katkı sağlayan, Yüksek Jeoloji Mühendisi, Bestekâr, Yazar, Müzisyen Hakkı ÇOPUROĞLU'nun notalarla donatarak can verdiği ve Şiiri Ressam, Bestekâr, T.C. Kültür Bakanlığı Halk şairi Sanatçısı Perihan KOCA’ya ait olan ortak eser, final şarkısı olarak yer alacaktır.
Cumhuriyet kutlamaları kapsamında, 05 Aralık 2022, Saat 20:00’de Armutalan Kültür Merkezi / Marmaris’te halka açık (ücretsiz) sahnelenecektir.
Değerli vakitlerinizi, yazılı sohbetimizde benimle tüketerek çoğalttığınız için gönülden sevgi, saygı ve selamlarımla teşekkür ediyorum. Nice güzelliklerde sanatı tüketme sanatında birlikte üretip birlikte tüketeceğimiz dünler, bugünler, yarınlar diliyor, Yağlıboya resmimin bir görselini, ‘Güfte Renginde Şiir Ritminde’ Kitabımdan bir şiirimi ve Youtube’da yayımladığım (İnsanlarda sevgi yoktu (https://www.youtube.com/watch?v=xFtlS-SldBQ ) şarkımı sanat yüreklerinize bırakıyorum.
*
İSTEMEM
Korkarım yüzüne uzun bakmaktan
Dalgın gözlerinde esir kalmaktan
Yorulur dizlerim sana koşmaktan
Bir daha hasretle yanmak istemem
*
Duyarım sesini sazın telinde
Ararım sözlerde yerim nerede
Konuşur dillerim cana her demde
Bir daha özlemle kalmak istemem
*
Sorarım kalbine hoş mu benimle
Ellerin elimde dursa sevgimle
Kaybolur giderim An'a gizemle
Bir daha sitemle doğmak istemem
*
Perihan KOCA
*
perihankoca.com
sanatinrenkleri.com
perihankoca9@gmail.com
perihan_koca@hotmail.com
Instagram & Twitter & Facebook