Volkan Yılmaz-Bora Balcıoğlu ve Silivri seçimleri

İstanbul üçüncü seçim bölgesinde her gün bir ya da bir kaç ilçede programlara katılıyorum. Program takibinden nefes alamıyoruz. Haberleri yazıyoruz ama kendi değerlendirmelerimizi yazmaya fırsat bulamıyoruz. Takip etmek istediğimiz bir çok programı da doğal olaraktakip edemiyoruz.

 Ve gittiğim her yerde de insanlar doğal olarak ilçelerdeki gözlemlerimizi merak ediyorlar. Sorduklardan biri de Silivri oluyor.

*

Hakikaten Silivri’de neler oluyor. Biz Silivri’yi nasıl görüyoruz Silivri dışarıdan nasıl görünüyor. Adayların durumu nedir.

Dışardaki insanların ortalama gözlemi Silivri’de çekişmeli bir yarış olacağı şeklinde.  

*

Bize göre mi.

Öncelikle şunu belirtmeliyim. Eger Silivri’de insanlar hizmete oy verecek olursa Volkan Yılmaz’ın bu seçimi alması, hatta rahat alması gerekiyor. Bir kere bunu net bir şekilde vurguluyalım. Silivri Silivri olalı bir seçim döneminde bu kadar hizmeti gördüğünü ben hatırlamıyorum. Volkan Yılmaz nerdeyse her gün bir açılış yapıyor. Bir temel atıyor. İllahi bir şey yapıyor. Silivri’de en tarihi hizmetlerden biri olan ilçenin iki yakasının birleşmesi de onun döneminde başlatıldı ve adım adım da bitmeye doğru gidiyor. İlçe de hükümet konağı yeni yerine taşınmak üzere. Belediye'ye iki yeni ek hizmet binası biri bitti diğeri tamamlanmak üzere.. Özetle hiç kimsenin inkar edemeyeceği bir hizmet süreci. Türk halkının hizmete ve kişiye göre oy kullandığını yerel seçimlerde sık sık görebiliyoruz.

*

1999 seçimlerinde CHP parlamentoya giremezken, yerelde; Silivri, Esenyurt, Tepecik, Çatalca, Mimarsinan gibi ilçeleri kazanmıştı bölgemizde. Yine Eskişehir'de yıllarca Yılmaz Büyükerşen'in süren başarısı. Şanlıurfa'da  1994-2004 yılları arasında  AK Parti’li olarak belediye başkanlığını sürdüren Ahmet Eşref Fakıbaba  2009'da ise  bağımsız olarak girdiği yerel seçimlerde 77.997 oy alarak (yüzde 44) Şanlıurfa büyükşehir belediye başkanı seçilmişti. Yerel seçimlerde aday ve adayın hizmetleri de önem taşıyor kazanmak için.

*

Ancak Silivri’de insanların sadece hizmete göre oy vermediğini tarihi olarak biliyoruz. Çünkü 2004-2009 yılında Ak Partili Hüseyin Turan da önemli ve başarılı hizmetler yapmıştı. Adliye binası, Hastane binası, yeni belediye binası’nın da aralarında olduğu bir dizi hizmet.. Silivri halkı hizmete değil siyasi olarak oy kullandı ve Turan seçimi kaybetti. Eğer Silivri halkı  hizmete göre değil de siyasi oy kullanılırsa çekişme yaşanabilir. Ve Türkiye genelinden bir örnek Bedrettin Dalan. Çok iyi bir isim olmasına ve çok ta hizmet yapmasına rağmen 1989'da seçimlerini Nurettin Sözen'e karşı kaybetti. 

*

Ama bu kadarla bitmiyor. Adayların yürüyüşüne de bir bakmak gerekiyor. Volkan Yılmaz iyi yürüyor. Bir çok şeyi düzene koymuş gibi programları, kampanyası tıkır tıkır işliyor. Bora Balcıoğlu’na baktığımızda aynı performansı göremiyoruz. Bora  bey’in durumunu en iyi şöyle tanımlayabiliriz. Bora Balcıoğlu kendisi 42 numara ayakkabı giyiyor. Sahaya çıkıyor ama sağ ayakkabı 43 numara, sol ayağındaki ayakkabı 41 numara. Doğru düzgün basamıyor, yürüyemiyor, koşamıyor. Üstelik karşısında iyi bir futbolcu var.

*

Ve en önemlisi. 20 Şubat akşamı meydana çıkacak meclis üyesi listesi. Bir listenin bir seçimde ne kadar hayati önemde olduğunu yakın zamande Miletvekili seçimlerinde gördük. Kılıçdaroğlu’nun bugün başını yiyen o miletvekili listeleridir. Seçimi kaybetmesindeki en büyük faktörde. Dolayısıyla 20 Şubat akşamı Yılmaz ve Balcıoğlu’nun açıklayacağı listede seçimin kaderinin belirlenmesinde en önemli faktör olacaktır. Ve tekrar vurgulayayım. Hatırlayın 2014 seçimlerinde meclis listesini ön seçimle belirleyen CHP seçimi alırken, 2019 da önseçim yapmadan liste belirleyen CHP seçimi kaybetmiştir. 20 Şubat akşamı da bizlere seçimin yönü hakkında bilgi verecektir.  Bu liste konusu hiç kuşkusuz sadece Silivri için değil tüm bölge için geçerlidir.

Sonra projelere bakacağız.  Ve kalan süreyi nasıl değerlendireceklerine. Şimdilik Silivri ile ilgili izlenimleri burada bitirelim. Bölgeyi de soranlar oluyor. Onu da yazarız.. İyi hafta sonları olsun.