Araştırma şirketi Ipsos’un, 'Koronavirüs Salgını ve Toplum Araştırması'nın sonuçlarınna göre son bir ay içinde karamsarlık insanlarımız arasında iki katına çıkmış. Araştırmada vatandaşların yüzde 66’sı kötümser olduğunu ifade etmiş. Ekim ayında ise bu oran yüzde 33 seviseyinde imiş.
Bir kaç gün önce yazarlarımızdan Aytekin Kömürgöz, “Koronovirüs fırtınasında çalkantılı ruh hali yayılıyor mu?” başlıklı yazısında aynı konuya dikkat çekmişti.
Kömürgöz yazısında, “Mesela, önümüzdeki kış aylarında, aşı dağıtımına başlanacak olmasına rağmen, adeta sosyal patolojiye işaret eden çalkantılı ruh hali vakalarında ki yayılma görmezden gelinebilir mi? Salgından bu yana antidepresan türevi ilaç tüketimindeki artış filan henüz gündem oluşturmuyor. Çalkantılı ruh hali derken depresyondan söz ediyorum” demişti. Araştırma sonuçları Kömürgöz’ün tespitlerini doğruluyor.
..
24 Kasım Öğretmenler Günü vesilesiyle ilkokul birinci sınıf öğretmenim olan Dayım Süleyman Güneş’i aradım. Hal hatır sormadan sonra dayım içinde bulunduğu durumu şu cümleyle özetleri.
“Yeğenim dışarı çıkamıyoruz. Yatmaktan yorulduk!”
..
Hakikaten yorulduk.
Yatmaktan da, yazmaktan da yorulduk.
Ne yaptığımız işte yoğunlaşabiliyoruz, ne yaşadığımız andan çok keyif alabiliyoruz.
Kapandık bir çoğumuz evlere. Toplu taşıma araçlarını kullanma bir yana markete gitmekten bile endişe etmeye başladık.
..
Zaman zaman zorunlu olarak çıkğımızda ise, dünya yıkılsa umrunda olmayan sorumsuz insanların varlığını görmek insanın hem sinirlerini bozuyor, hem derinden düşündürüyor.
Hala maskeler doğru düzgün takılmıyor, hala mesafeye dikkat edilmiyor.
Minibüsleri, otobüsleri kontrol eden polis hep aynı noktada kontrol yapıyor.
Ciddi önlem alacaksın, ve ceza keseceksin. Maske takmıyor mu? Kes artık cezayı. Uyarmayla falan olacak iş değil bu. Minübüsler kurallara uygun yolcu taşımıyor mu? Keseceksin cezayı. Denetimi de hep aynı yerde, aynı zamanlarda yapmayacaksın.
..
Her gün yüzlerce vatandaşı virüse kurban veriyoruz. Aşının ne zaman kullanılmaya başlanacağı henüz soru işareti.?
Böylesi bir ortamda hafta sonu akşamları 20.00’dan sabah 10.00’a kadar sürecek sokağa çıkma yasağı çok yetersiz. Zaten o saatlerde insanlar evlerde.
..
Bir de testler. Özel hastanelerin fahiş fiyatlarla test yapması konusunda da oldukça şikayet var. Halk sağlığı paraya-kara kurban edilir mi? Devletin bu konuda da çok sıkı denetim yapması gerekiyor.
Umutlu olmamız, karamsarlığın önüne geçmemiz ancak devletin ciddi, inandırıcı tedbirler alması ve bunları kararlılıkla yürütmesiyle mümkün olacak.
Özetle biz yazmaktan yorulduk ta, bazıları; 'Bana bir şey olmaz' deme anlayışıyla hareket etmekten ve hala şakası olmayan virüsün ciddiye alınmamasından yorulmadı.