İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı ve CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu, hakkında hapis ve siyasi yasak istenen iki ayrı davada yargılandı. İmamoğlu ilk olarak, 20 Ocak’ta katıldığı bir panelde İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Akın Gürlek’e yönelik ifadeleri nedeniyle 7 yıl 4 aya kadar hapis ve siyasi yasak istemiyle yargılandığı davada, tutuklu bulunduğu Silivri’de hakim karşısına çıktı. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nce açılan davanın ilk duruşması dün Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi yerine Silivri’deki Marmara Kapalı Cezaevi’nin 2 numaralı duruşma salonunda yapıldı. İmamoğlu jandarmalar eşliğinde salona getirilirken mahkeme başkanının kendisine eğitim durumunu sormaması dikkat çekti.

İmamoğlu, 40 dakika süren savunmasına “Bugün buradayım. Ne için buradayım diye bulmakta zorlanıyorum. Bu kapsamda yürütülen süreçler ile ilgi kaygı duyuyorum” diyerek başladı. Ergenekon kumpas davaları döneminde duruşmaları izlediğini belirten İmamoğlu, “Ne yazık ki bu salonlar adalet adına güzel izler bırakmadı. Elbette sizler yargı adına burada oturuyorsunuz ama ben de dünyanın en kadim kenti İstanbul’un belediye başkanı olarak buradayım” dedi.

Kanala talana ranta 

İmamoğlu, mahkemede yargılanma sebebinin İstanbul’da hayata geçirdiği projeler olduğunu ifade ederek “Kanala, yalana, talana ve ranta karşı durduğum, kreş, yurt açtığım, işsizlere iş bulduğum, Anne Kart çıkardığım, 40 TL’ye insanların yemek yemesine vesile olduğum için buradayım” diye konuştu.

Miletin dediği olur 

“Bu topraklarda bir avuç insanın istediği değil, milletin dediği olur” diyen İmamoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “6 milyon İstanbullunun; bir kişinin malı, mülkü gibi davranıldığı bir ortamda üç kez devrim gibi seçim kazanmış, milletin iradesinin geçerli olduğunu, bütün engellemelere rağmen kazanmış olduğum için buradayım. ‘İstanbul’u kazanan Türkiye’yi kazanır’ düşüncesinin karşısında olduğum için buradayım. 86 milyon insanın gönlüne girmiş, bir sonraki seçimde cumhurbaşkanı adayı olarak onların karşısına çıkacağım için buradayım.”

Savunmasında, mahkeme heyetine dört soru yönelten İmamoğlu, bunları şöyle sıraladı: “Soruşturmayı başlatan savcı, Ekrem İmamoğlu’nun konuşmasını tesadüfen mi dinleyip soruşturma açmıştır, yoksa bir talimatla mı? Savcı bu konuşmayı ikinci kez dinledi mi? Canlı yayından değil de WhatsApp’tan gönderilen bir ekran görüntüsünden yola çıkılarak mı soruşturma talimatı verilmiştir? Bu teyit edilmiş midir? O ekran görüntüsündeki ifadelerle benim söylediklerimin alakası yoktur. Bu teyitlendirilmiş midir?”

Soruşturmaya konu konuşmasında herhangi bir tehdit olmadığını söyleyen İmamoğlu, “Ankara’daki beni kıskanıyormuş, bana ne?” ifadelerini kullanırken hakkındaki terör suçlamalarına da sert tepki gösterdi. İmamoğlu, “Beni terörle aynı yere koyanların alnını karışlarım! Bana bakan, Türk devletini görür, Atatürk’ü görür, bu milleti görür” dedi.

Aba altından sopa

Savunmanın ardından Gürlek’in avukatı Abdullah Adır’ın, “tehdit” suçundan da yargılanan İmamoğlu’nun sözlerine yönelik “Sözlerde herhangi bir tehdit yok ama aba altından sopa gösterme var” ifadelerini kullanması dikkat çekti. Dava dosyasının mütalaasını hazırlaması için duruşma savcısına gönderilmesine karar veren mahkeme heyeti, duruşmayı 16 Haziran Pazartesi gününe erteledi.

Ekrem İmamoğlu’nun yargılandığı bir diğer dava Beylikdüzü Belediye Başkanlığı döneminden kalan “ihaleye fesat karıştırma” davasıydı. İmamoğlu hakkında 7 yıla kadar hapis cezası ve siyasi yasakla yargılandığı davanın 9. duruşması dün Büyükçekmece 10. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mahkemenin 409 günlük “bitirme hedefi” koyduğu davanın 826. gününde yapılan duruşmada İmamoğlu hakkında yine karar çıkmadı. CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, söz konusu durumu “fiilen beraat kararı verilememesi” olarak nitelendirdi. Duruşmada İmamoğlu’nun avukatları, davanın aylardır sonuçlanmamasına ve duruşmadan bir gün önce dosyanın savcılık tarafından istenmesine yönelik konuştu. Mahkeme heyeti, savcının mütalaasını sunması için duruşmayı 11 Temmuz’a erteledi.

19 Kasım'a ertelendi

CHP İstanbul İl Başkanlığı’nda çekildiği iddia edilen para sayma görüntüleri hakkındaki 22 sanıklı dava ise 19 Kasım’a ertelendi.

**

MAMOĞLU SAVUNMASININ TAM METNİ 

İşte Ekrem İmamoğlu'nun mahkemedeki savunmasının tamamı:

"Bu salonlar adalet adına güzel izler bırakmadı"

Uysal: Türkiye tarımı yeniden yapılandırmalı Uysal: Türkiye tarımı yeniden yapılandırmalı

"Yüce Türk yargısı adına, ülkemiz adına sağlıklı karar verilmesini umuyorum. Hem ülkemiz adına hem milletimiz adına hayırlara vesile olmasını dilerim. Ben neden burada olduğumu sorguluyorum ve anlamakta zorluyorum. Yürütülen süreçlerle ilgili kaygı duyuyorum, kaygı duyduğum kadar da üzülüyorum.

Bugün burada bulunurken, ben de yıllar içerisinde Ergenekon safsatasını 10-15 defa takip etmiştim, insanların mücadelesine şahit olmuştum. Ailelerin ne kadar zorluk çektiğini biliyordum, şahit oldum. O zaman siyasi kimliğim yoktu, iş insanıydım. Ben süreci, adaletin nasıl uygulandığını takip etmek istemiştim. Ne yazık ki bu salonlar adalet adına güzel izler bırakmadığını söyleyebilirim. Yüce Türk yargısının doğru kararlar vermesi konusundaki beklentimi ifade etmiştim. Elbette sizler yargı adına burada oturuyorsunuz ama ben de bu ülkenin ve dünyanın en kadim kentinin belediye başkanı olarak buradayım. Cennet vatanımızın göz bebeği İstanbul’umuzun belediye başkanı olarak buradayım."

"Cumhurbaşkanı adayı olarak onların karşısına çıkacağım için buradayım"

"Ben burada niye bulunuyorum acaba? Sizin huzurunuzda ben niye savunma yapıyorum acaba? Çünkü ben, 16 milyon İstanbullunun; bir kişinin malı, mülkü gibi davranıldığı bir ortamda üç kez kazanmış, devrim gibi seçim kazanmış, milletin iradesinin geçerli olduğunu, o sandıkta bütün engellemelere rağmen kazanmış bir kişi olduğum için buradayım. 'İstanbul’u kazanan Türkiye’yi kazanır' düşüncesinin, iradesinin karşısında olduğum için buradayım. Tabii aynı zamanda 86 milyon insanın gönlüne girmiş, bir sonraki seçimde cumhurbaşkanı adayı olarak onların karşısına çıkacağım için buradayım. Türkiye değil, dünya tarihinde 15,5 milyon insanın, çocukların bile sevgisini ilettiği, ön seçimde oy kullandığı bir insan olduğum için buradayım. Burada yargılanmış olmak, Silivri kampüsünde yargılanmış olmak elbette üzücüdür ama benim açımdan milletimin huzurunda konuşmanın refahlığı vardır, bunun bilinmesini isterim."

"Kreş, yurt açtığım için buradayım"

"Ben kimim? Neden hedef tahtasına oturdum? Ben, Büyükşehir Belediye Başkanı olduğum andan itibaren talana, ranta karşı durduğum için buradayım. Kreş, yurt açtığım için buradayım. İşsizlere iş bulduğum, Anne Kart çıkardığım, insanların yanında olduğum için buradayım. 40 TL’ye insanların yemek yemesine vesile olduğum için buradayım. İnsanları, çocukları, bebekleri eşitleyen, partizanlığı söküp atan, insanlara güzel bir gelecek sunmak adına imkânlarını seferber eden bir anlayışı sunduğum için ben buradayım. 'İstanbul’u kazanan Türkiye’yi kazanır' aklının tezahürünün karşısında olduğum için ben buradayım."

"Bir avuç insanın istediği değil, milletin dediği olur"

"Açıkçası Türkiye çok deneyimler yaşamıştır. Milletin istemediği şeylerin asla olmadığı topraklarda yaşıyoruz. O yüzden bu topraklarda bir avuç insanın istediği değil, milletin dediği olur. Bu manada şunu söylemek isterim: Bu duruşma çok daha doğru koşullarda olmalıydı. Ama ben buna başka bir açılım getirmek istiyorum. Düşünsenize, Ekrem gözaltına alınıyor. Beş gün gözaltında tutuluyor ve Silivri’ye gönderiliyor."

"Bu kararları kim veriyor?"

"Peki Ekrem kim? Çocukluğundan beri yalınayak gezmiş, tarlada çalışmış, cumhuriyetten faydalanmış, bu toprakların nimetini çok iyi bilen bir ahlakla büyümüş, ailesine mahcup olmamış, Trabzon’a, İstanbul’a mahcup olmamış bir insan… O yüzden çağrılsak gideceğimiz yere yüzlerce polisi dizmek… Bu nasıl bir gelenek? Bunu sürdürmek mümkün mü? Hangi insana bu yaşatılır? Kimseye yaşatılmaz bu. O nedenle şüpheyle yapılan bu tür tavırların kime faydası var? Bu kararları kim veriyor? Ben bunun peşindeyim ve bunun peşini bırakmaktan vazgeçmeyeceğim."

"TRT’den duruşmalarımızı yayınlamasını istiyorum"

"Mesela TRT bu duruşmayı yayınlayabilirdi. Eşim de şahittir; biz 20 yıldır televizyon izlemeyiz. Ben şimdi TRT izliyorum. İnsan onuruna, haysiyetine yakışmayan yayınlar yapar mı? Ben TRT’nin karşısında İstiklâl Marşı okuyarak büyümüş bir çocuktum. Yazık değil mi? Anadolu Ajansına yazık değil mi? TRT bizim bu davalarımızı yayınlasın. Bu anlamda TRT’den duruşmalarımızı yayınlamasını, hak arama mücadelemizi aktarmasını istiyorum."

"Haksızlığa kim uğrarsa onun yanında olacağım"

"Gençlere bunu yapmayın. Haksızlığa kim uğrarsa onun yanında olacağım. Bunun karşısında kimse duramaz. Ben yaradana sığınırım, Ondan korkarım. Onun dışında kimse beni durduramaz. Ben bu ülkede yaşayan herkesin geleceğinden sorumluyum. 16 milyon insan, ortada sandık yokken gidip oy vermez kardeşim. Siz beni sevseniz de sevmeseniz de ben sizi sahipleniyorum, seviyorum.

"Savcı bu konuşmayı ikinci kez dinledi mi?"

"Sizlerin vicdanına soruyorum: Soruşturmayı başlatan savcı, Ekrem İmamoğlu’nun konuşmasını tesadüfen mi dinleyip soruşturma açmıştır, yoksa bir talimatla mı? Savcı bu konuşmayı ikinci kez dinledi mi? Canlı yayından değil de WhatsApp’tan gönderilen bir ekran görüntüsünden yola çıkılarak mı soruşturma açılması talimatı verilmiştir? Bu teyit edilmiş midir? O ekran görüntüsündeki ifadelerle benim söylediklerimin alakası yoktur. Bu teyitlendirilmiş midir?"

"Komşularımı 'Gelin konuşalım' diyerek çağırmanın kime ne faydası var?"

"17 yaşında bir üniversite öğrencisinin, 35 yıl sonra diplomasına el koyduklarını düşünsenize… Evine, tapusuna, malına el koyduklarını düşünsenize… Bu millet kendini nasıl güvende hissedecek? Bunun kime ne faydası var? Bunu bana biri anlatsın. Böyle bir şey olabilir mi? Benim 40 yıl önceki arkadaşımı, 15 yıl önce iş yaptığım insanları zorla adliyeye getirip Ekrem hakkında kötü bir söz almanın kime ne faydası var? Kötü bir şey söylemiyorsa da hapse atmanın ne faydası var? Beylikdüzü’ndeki komşularımı ifadeye, hatta ifadeye de değil, 'Gelin konuşalım' diyerek çağırmanın kime ne faydası var? Elbette ben yargı karşısında yaşam boyu mücadele vereceğim."

"300 genç… Yazık, günah…"

"Annemin babamın yazlığının kapısına dayanmak kimin aklı? Çilingirle kapıyı açmak kimin aklı? Ne yapılmaya çalışılıyor? Hangi suçüstünden bahsediyorsunuz? Böyle bir anlayış olmaz Sayın Hakim. 300 tane genç… Yazık, günah… Hepimizin çocukları, evlatları var. Annesi babası var. Yazıktır, günahtır. Milletimiz adına karar vermenizi temenni ediyorum."

"Bunun neresi tehdit?"

"Tehdit etti, diyorlar… 'Başsavcı sana söylüyorum, evlatlarını bile bu muamelelerden kurtarmak için seni yöneten aklı bu milletin zihninden sileceğiz. Söküp atacağız ki, senin evlatlarının kapısına kimse dayanmasın.' Bunun neresi tehdit? Ben 'Senin geleceğinin teminatı olacağım' diyorum. Olacağım da, göreceksiniz. Ben bu milletin teminatı olacağım. Bu ülkenin evlatlarından bir tanesini dışarıda bırakmadan, yaşam tarzına bakmadan bu topraklara teminat olacağım."

"Bu ifade özgürlüğüdür"

"Ben hayatım boyunca kimseye dayak atmadım, kimse de bana dayak atmadı. Kimseyi tehdit etmedim. Benim hayatımda hiç böyle bir şey olmadı. İsterseniz köydeki arkadaşlarıma da sorun; insanları nasıl barıştırdığımı anlatırlar. Ben kıskançlık bile taşımam. Ben kimseyi kıskanmam. Ankara’daki kıskanıyormuş, bana ne! Tehditmiş… Ne zaman okudu da beni bununla suçladı? Bu ifade özgürlüğüdür. Kimi eleştiriyorum? Sistemi bu hale getirenleri. Oturup da çöp kutusuyla mı konuşacağım?"

"Beni terörle aynı yere koyanların alnını karışlarım!"

"Ekrem, terör… Yeter be! Beni terörle aynı yere koyanların alnını karışlarım! Bana bakan, Türk devletini görür, Atatürk’ü görür, bu milleti görür. Siyaseten birine 'terörist' yaftası yapıştırılır mı? Her evde şehit, gazi var bu ülkede! Bu nasıl bir bakış açısı? Bunu şiddetle reddediyorum! Şiddetle reddediyorum! Şiddetle reddediyorum! Ekrem İmamoğlu ile terörü yan yana koyanlar kötü niyetle yazmıştır. Terörle Ekrem’i yan yana koymakmış… Hadi oradan! İfadelerin dahi incelenmediğini, kötü niyetle yazıldığını bile düşünmek istemiyorum ama hangi niyetle yazıldığını inceleyeceğimi, bu işin peşini bırakmayacağımı söylüyorum. Evet, eleştiriyorum. Ben bu topraklara adaleti getirmeye kararlı biri olarak yola çıktım ve diyorum ki: Bana bu kötülüğü kim yapmış olursa olsun, onların da evlatlarını koruyacağım."