İlkine 1900, ikincisine 1924 yılında ev sahipliği yapan Paris, bugün bir kez daha dünyanın en popüler sportif etkilinliklerinden Olimpiyat Oyunları’na evsahipliği yapıyor.

Paris'te 100 yıllık aradan sonra Sen Nehri üzerinde gerçekleşecek olan Paris 2024 Olimpiyat Oyunları açılış töreni ile resmen başlayacak.

Olimpiyat oyunlarının açılış töreni ilk kez bir stadda değil, kent merkezinde yapılacak. Tören, binlerce sporcuyu taşıyan 85 geminin Seine Nehri'ndeki Austerlitz Köprüsü'nden hareketiyle başlayacak.

Açılış törenini 300 bin kişinin izlemesi bekleniyor. Seine Nehri'nin törenin yapılacağı kısmı çevrilirken, bölgede yaşayanlar bir süredir evlerine karekod okutarak girebiliyor.  (yoğun güvenlik önlemlerinin bir parçası)                                                   

2024 Olimpiyat oyunlarına tanık olmak,İçinde bulunmak Fransa’da yaşayan bir birey olarak gurur verici bir durum.Dünyaca kabul edilen bu süper etkinliğin kendi vatanımda yapılabilmeside gönlümden geçmiyor değil.Şimdilik uzak bir ihtimal olmasına rağmen.   

 Fransa'nın Ile-de-France bölgesinde bulunan Saint-Ouen kentinde, Paris 2024 Olimpiyat Oyunları sırasında sporcuların konaklaması için Olimpiyat Köyü kuruldu.                                              

Açılış töreninde dünya siyaset, spor ve sanat camiasından çok sayıda davetli de yer alacak. 2024 Paris Olimpiyat Oyunları 17 gün sürecek ve 11 Ağustos'ta sona erecek.             

  Paris'te 100 yıllık aradan sonra düzenlenen Olimpiyat Oyunları, bugünkü açılış töreniyle resmen başlayacak. Türkiye saatiyle 20.30'dan itibaren başlayacak oyunların açılış töreni, 3,5 saat sürecek. Olimpiyat oyunlarının açılış töreni ilk kez bir stadda değil, kent merkezinde yapılacak.              

 Paris Olimpiyatları'nda, toplam 10.500 sporcu ile 206 takım katılıyor.                                                       

  Olimpiyatlar yakın gelecekte,Türkiye de yapılırmı bilmem ama 2024 PARİS olimpiyat oyunlarında Türk sporcuların başarılı olmasını gönülden istiyorum.    

 26/07/2024.                                                

 Rıza YENER.                                               

 Folschviller/FRANSA