10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü vesilesiyle düzenlenen kimi etkinliklere katıldık. Önceki gün Çatalca Belediye Başkanı Mesut Üner, dün sabahta DEVA Partisi Esenyurt İlçe Başkanı Halis Kahriman gazetecilerle bir araya geldiler. Bir çok kişi ve kurum temsilcisi çeşitli araçlarla günümüzü kutladılar. Kendilerine nezaketleri için teşekkür ederiz.
Üner’den icraatın içinden
Çatalca Belediye Başkanı Mesut Üner, önceki gün Çatalca Kervan Restaurant’ta basın mensupları ile bir araya geldi. Başkan Üner, gazetecilerin gününü kutladıktan sonra yaptıklarını slayt gösterileri eşliğinde bir güzel anlattı. Sadece yaptıklarını değil, yapacaklarıyla ilgili bilgi paylaşmayı da ihmal etmedi. Aslında Üner’i bir anlamda haklı buluyorum. Çünkü göreve geldiği 29 Mart 2019 seçimlerinden bu yana bu kadar sayıda gazetciyle hiç bir araya gelmemişti. Sonra sorulara geçildi. Başkan Üner, icraatlarını anlattığı için sorularda doğal olarak bunlarla ilgili geldi.
Başkan Üner’in en dikkat çeken açıklaması İBB ile ilgili oldu. “İBB icraatları Büyükçekmece’ye kadar geliyor, bu tarafa geçmiyor. Çatalca’dan yıllık 25 milyon TL alıyor. 2.5 milyon TL katkıda bulunuyor. Ben merkezi hükümetin desteklerini sağlıyorum, hizmetlerini getiriyorum. CHP’li meclis üyelerine de İBB’nin hizmetlerini getirmelerini öneriyorum’ dedi.
CHP’li belediyelere sadece soruşturma ve denetim
Başkan Üner bunları söylerken insanın aklına şu düşünceler gelmedi değil. İBB yine muhalif belediyenin olduğu ilçeye; kreş yapmış, yol yapmış, çiftçilere destek yapmış, merkezi hükümet CHP’li belediyelerin olduğu yere sadece soruşturma-denetim için uğruyor. O kadar ki Beylikdüzü Belediyesi karakol binası yapıyor açılışına polis katılamıyor. Yani muhalifi ötekileştirme açısından bakılacaksa bunlara ne diyelim?
Fırat Aykut sorusu yanıtsız kaldı
Çatalca Belediye Başkanı Mesut Üner, ilçede yaptığı iki çalışmadan birine; CHP’li Merhum Belediye Başkanı Cem Kara, diğerine de şu anda İYİ Parti’nin ilçe başkanlığını yürüten eski Belediye Başkanlarından İsmail İp’in adını vermiş. Hakikaten takdir edilecek örnek bir davranış. Bu güzel davranış ile bağlantılı olarak eski belediye başkanlarından Fırat Aykut’un isminin bir yere verilip verilmediğini öğrenmek istedik. ‘Bu soruya yanıt ya tartışma ortamında kaynadı, ya da başkan es geçti”. Bilmiyoruz ama böyle de bir durumu not etmek isteriz.
Basın mensuplarına ötekileştirme?
Mesela basın gününde biraz basının sorunlarına, Çatalca Belediyesi-Basın ilişkilerine değinilmesini beklerdik. Başkan Üner; kendisi bizatihi üç yıllık süreçte bazı basın kuruluşlarını, gazetecileri yok saydı, ötekileştirdi. Bu tercihlerdeki kriterleri nelerdi öğrenmek isterdik. Ama yine de ne diyelim üç yıl sonra da olsa hatırlanmak iyi bir şey. Üner ve ekibinine her şeye rağmen teşekkür ediyoruz.
Eski dostlarla karşılaşmanın keyfi
Çatalca Belediyesi'nin programının kişisel olarak memnun kaldığımız iyi yanlarından biri 2000'li yıllarda ve sonrasında Trakya Ekspres, Hürbakış, Gerçek, Haberdar, Manşet gibi yayın organlarında aynı çatı altında, birlikte görev yaptığımız arkadaşlarımızla topluca bir araya gelmek oldu. Özellikle Milletvekili Tülay Kaynarca'nın da toplantıya katılması, yakın zamanda yaşadığımız abone iptali sorununun kendisine iletilerek çözümü için söz alınması iyi oldu. Tülay hanımın sorunun üzerinde önemle duracağına muhtemelen de sorunun çözümünü sağlayacağını düşünüyorum. Umarım başarır.
Kahriman Göktepe'yi andı
DEVA Partisi Esenyurt ilçe Başkanı Halis Kahriman da basın mensuplarını kahvaltıda ağırladı. Kahriman da icraatlarını anlatmayı ihmal etmedi ama basının sorunlarına da ağırlıklı olarak zaman ayırdı. Kendilerin iktidarı döneminde basının özgür ve adil bir Türkiye’de çalışacağını ifade etti. Metin Göktepe’yi anan Kahriman, toplantıda gazetecilerin sorunlarını da dinledi. Kendilerine ve arkadaşlarına teşekkür ederiz.
Silivri gezi düzenledi
Bu arada Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz ise gün nedeniyle gazetecilere yönelik kültürel içerikli bir İstanbul gezisi düzenledi. İstanbul’daki bir çok tarihi eseri gezdim ama Dolmabahçe’yi gezmemiştim. Çok iyi oldu. Dolmabahçe’yi ilk fırsatta ayrıca yazmayı düşünüyorum. Topkapı Sarayı ise büyük bölümü tadilattaydı ki daha önce de defalarca gezmiştim. Diğer bölümler de öyle. Aynı mekanları gezmişte olsak, yıllar sonra arkadaşlarla dolaşmak iyi geldi. Başkan Volkan Yılmaz ile Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Eren Ermiş’e teşekkürler. Bize icraatın içinden yapmadıkları için!
Erdal Nas hasta yatağında unutmadı
Basın günü etkinlikleri deyince es geçmemem bir davranışı da CHP Avcılar İlçe Başkanı gösterdi. Covid ile mücadele ederken bizleri unutmayan Erdal Nas ve arkadaşlarına da ayrıca teşekkür ederiz. Sayın Başkan Nas’a da geçmiş olsun dileklerimizi yineliyoruz. Bu arada mesajlar atan, mail atan, kart göndererek günümüzü kutlayan başkanlara, Stk yöneticilerine, arkadaşlarımıza dostlarımıza teşekkür ediyoruz.
Soru sormak yerine yorum yapan gazeteciler
Toplantılarda dikkatimi çeken konulardan biri de gazeteci meslektaşlarıma yönelik. Meslektaşlarımızın bazıları soru- yanıt bölümlerine geçildiğinde maalesef soru soracaklarına; yorum yapmayı, düşünce açıklamayı tercih ediyor. Dakikalarca konuşuyor. . Arkadaş, siz gazeteci değil misiniz; gazeteleriniz, internet siteleriniz, yayın organlarınız yok mu? Oralarda yazsanıza düşüncelerinizi. Sorunuz ne ise sorun, ne uzatırsınız. İkincisi bazı arkadaşlarımız yine soru soracaklarına savcı gibi muhatabını yargılamaya başlıyor. Soru sorma ile düşünce açıklamayı, soru sorma ile muhatabı yargılamayı birbirine karıştırmakta ne alaka? Bir başka olumsuz örnek, bur muhataba soru sorarken, onun muhalifi suçlanarak soru sorulmaz.? Bu hiç etik bir durum değil. Böyle yapa yapa, doğru iş yapan insanlara da kötü örnek oluyorsunuz.
İcraatın içinden olmayan 24 Ocak Çalışan-Çalışmayan gazeteciler günleri etkinliklerinde buluşmak dileğiyle.