Bazı dostlarım soruyor: "Neden medyada ve siyasette sizi göremiyoruz?"

Daha önce bir vesileyle "aktif siyaseti kesin olarak bıraktığımı" açıklamıştım.

Ekliyorum: Aktif gazeteciliği de bıraktım. Ama yazı, şiir ve kitap çalışmalarımı bırakmadım.

Yıllardır aktif siyaset ve aktif gazetecilik nedeniyle ertelemek zorunda kaldığım şiir ve kitap çalışmalarımı yoğunlaştırarak sürdürmek istiyorum.

*

Çok şükür, son üç yıldır şiir konusunda çok bereketliyim. Kitap çalışmalarım da fena değildi ama kedi dostlarım bu konuda beni engellemeye başladı.

Önce otoparkta gördüğüm bir kediye bakıyordum. Oturduğum sitenin yönetimi ve bazı sakinlerinin itirazı üzerine bakma işini dışarıya taşıyınca kedi sayısı da hızla arttı, yaklaşık 20'yi buldu. Bunlardan birini doğum yaptığı için eve aldım. Onun da 6 yavrusu var. Dolayısıyla evde kitap yazma işim durdu.

*

Değerli dostlar, bağlantısız olarak yazdığım süreleri de eklersem gazeteci yazarlık yaşamım 49 yıl oldu.

Bu süre içinde üç büyük usta, meslekî yaşamımda çok önemli rol oynadı.

İlki, rahmetli İlhan Banguoğlu'dur. İlhan ağabey, 1972 yılında Yeni Ortam gazetesinde bana yazarlık kapısını açan kişidir. Sonraki yıllarda da birlikte çalışırken haber yazımının en ince ayrıntılarını kendisinden öğrendiğim ilk ustam olmuştur.

Çok şükür, İlhan ağabeye yaşıyorken üzerimdeki emeğini ve etkisini anlatma fırsatım oldu.

***

İkinci ustam Rahmi Turan'dır. Rahmi ağabeyin çıkardığı Tan gazetesinin ilk personeliyim. Girdiğimde daha gazete çıkmamıştı. Nasıl bir gazete olacağını da bilmiyordum. Çıkınca çok şaşırdım.

Habercilikte ben de ustalaşmıştım ama Tan gazetesinde mesleğe yeni başlayan bir acemi gibi hissetmeye başladım kendimi.

Tan, büyük usta Rahmi Turan'ın, tasarımı özgün olan çok ilginç bir gazeteydi. Mizahî bir halk gazetesiydi. Asparagas denilen haberlerin yüzde 99'u doğruydu. Haberlerde kişilerin ve olay yerlerinin adları değiştiriliyor ve olaylar mizahî bir ifadeyle anlatılıyordu.

Çok temel bir ilkesi vardı. Kesinlikle ensest ilişkilere yer verilmezdi.

Altı ay zorlandığım Tan tarzı gazetecilik, sonraki süreçte bana çok şey öğretti.

***

Halk gazeteciliğinin mimarı ve tiraj şampiyonu olan Rahmi Turan, çıkardığı gazetelerle de medyanın en çok istihdam yaratan öncüsü olmuştur. Kara Murat gibi ölümsüz bir esere de imza atmıştır.

Rahmi Turan, üzerinde tez yazılan ve daha da yazılması gereken büyük bir ustadır. Tanrı, sevgili eşi Emel hanımla birlikte Rahmi ağabeyime sağlıklı uzun ömür versin.

***

Üzerimde emeği ve katkısı olan üçüncü büyük usta ise Tevfik Yener'dir. Neşe Karaböcek hanımefendinin de eşi olan Tevfik ağabey, Rahmi ağabeyin ayrılmasından sonraki süreçte Tan'ın bir dönem genel yayın yönetmeni olmuştu.

Çok titiz olan, sürekli yenilik peşinde koşan Tevfik Yener de mesleğe ilk başladığım yıllardaki yazarlık yanımı keşfetmiş ve bana köşe açmıştır.

Tevfik ağabey, Takvim gazetesini hazırlarken de bana kurucu kadrosunda yer vermiş ve yine köşe yazısı yazmama olanak sağlamıştır. Onun da sevgili eşi Neşe hanımla birlikte ömrü uzun ve sağlıklı olsun.

Ustalarıma saygıyla efendim.