Öncelikle şunu belirterek başlamak istiyorum, anne babaların ve öğrencilerin bu yazıyı sabırla sonuna kadar okumalarını tavsiye ediyorum çünkü çok önemli bilgiler  paylaşacağım.

*

Her ne kadar Türkiye’de henüz kendini hissettirmese de Amerika’da son bahar havaların soğumasıyla kendini hissettiriyor.

Tam bir ay oldu okullarımız açılalı ve yoğun bir ders programı ile okula devam ediyoruz. İlk bir ay olmasına rağmen her hafta konu anlama biten ünite sınavlarımız başladı.

Türkiye’deki gibi yazılı sınav yok burada, sınav sistemi konuları ne kadar anlayıp anlamadığınla alakalı, eğer sınavda düşük not alan bir öğrenci olursa dersin öğretmeni seninle özel olarak ilgileniyor. Neden düşük not aldığını ve bunu nasıl düzeltebilecegini konusunda yardımcı oluyor. Gerekirse okul çıkışı gönüllü olarak sana ek ders veriyor. Amaç çocukların ezberden öte anlama ve kavrama becerilerini geliştirmek.

*

Konu dışıda olsa Amerika’daki seçimlere değinmek istiyorum, Kasım ayında başkanlık seçimleri var tüm dünyanın beklediği kritik bir seçim. Aslında siyaseti hiç sevmem ilgilenmemde ama biz ögrenciler için adaylar Trump ve Kamala Haris’in neler vaad ettiğini anlamaya izlemeye çalışıyorum.

Önemli bir bilgiyi siz Türkiye’deki öğrencilerle paylaşmak isterim. Özellikle international student (uluslararası öğrenci) statüsünde Amerika’ya eğitim için gelecek öğrenciler için iyi olarak değerlendirdiğim bir uygulamayı hayata geçirmek istiyorlar.

*

Lisans ve yüksek lisans öğrencileri Amerika’da eğitimini tamamladıktan sonra burada stajını bitirir ve sonrasında iş bulup kalmak isterse, belirli kriterleri yerine getirirse( her hangi bir suça bulaşmamak, okulu yarıda bırakmamak v.b) oturum ve çalışma izni yani kısaca Green cart başvuru hakı tanıyacağını söyledi Trump.

Aslında bunu yapmak istemesinin iki nedeni var diye düşünüyorum ilki kaçak yollarla ülkeye girmeye çalışan özelliklede gençleri yasal yollarla ülkeye almak ikincisi de okuyup başarılı olan zeki gençleri ABD iş sektörüne kazandırmak.

Muhtemelen bunun detayları genişletirilerek seçim sonrası açıklanır. Tabi burada seçimi kimin kazanacağı da en önemli unsur olacak.

*

Amerika’da bazı üniversiteler hariç sınav başvurusu yok. Özellikle de uluslararası öğrenciler için istenen ilk kriter belirli düzeyde İngilizce bilme zorunluluğu, dersleri anlamak ödevleri yapmak ders sınavlarını geçmek için en az B2 seviyesinde İngilizce yeterliliği olması gerekiyor.

Gerisi normal standart prosedür işlemleri.

Bir önceki yazımda belirttiğim gibi yurtdışı eğitimi planlıyorum diyorsanız ilk hedefiniz İngilizce öğrenmeye başlamak olmalıdır.

 Her kese güzel bir hafta diliyorum

Sevgiyle kalın

Lara Helen Gkalitsos/Washington