Cumhurbaşkanlığı koltuğunda Süleyman Demirel’in oturduğu zamanlar. İstanbul’da belde belediyeleri daha kaldırılmamış. Silivri Selimpaşa Beldesi de belediyelik. Vaktin Belediye Başkanı da Ahmet Yağcıoğlu.
*
Şehre yakın ancak sayfiye yeri olma özelliğini kaybetmemiş şirin bir kasaba olması nedeniyle 2011 yılından itibaren Silivri Selimpaşa’da ikamet etmeye başladım. Tarihi yapıların çokluğu, bir bölümün sit alanı edilmesi, ahşap evleri, denizi, sükuneti çekti beni. Sonra bir de güzel yürüyüş yolu vardı sahil boyunca yürümeye doymazsın.
*
Yürüyüş yolu kıyısı boyunca denize nazır muhteşem bir arazi üzerinde Kadir Has Üniversitesi’nin binaları yer alıyordu. Ama arazi o kadar büyüktü ki iki dev blok arazi içinde ufacık kalıyordu. Peki bu kadar araziyi üniversite nasıl almıştı. Merak edip araştırmıştık.
*
Vaktin Belediye Başkanı Ahmet Yağcıoğlu döneminde belediye tarafından üniversiteyi 49 yıllığına verilmiş. Üniversite de binaları yapmış. Ancak bir sıkıntı vardı. Üniversitede pek öğrenci yoktu. Yıl sonunda şenlikler oluyordu ama bizler, Selimpaşalılar olarak burada pek öğrenci göremiyorduk. Vardı ama çok çok azdı. Şehre uzaklığı ve ulaşım zorluğu nedeniyle öğrenciler gelmiyordu. Üniversite binaları yapsa bile verimli kullanamıyordu. Yani varsay ki atıl.
*
Ahmet Yağcıoğlu’na bu kadar geniş araziyi başka şekilde kullanıp kullanamayacaklarını, neden üniversiteye verdiklerini sormuştum bir ara. Bazı talepler nedeniyle zor durumda kalınca soluğu Cumhurbaşkanı Demirel’in karşısında almış başkan. Cumhurbaşkanı Demirel ile yaptığı istişareler sonucunda denize nazır 100 bin dönüm arazinin Kadir Has Üniversitesi’ne 49 yıllığına verilmesine karar verilmiş.
*
Arazi için ‘Buraya ne güzel bir Tıp Fakültesi hastanesi ya da Eğitim Araştırma Hastanesi yapılabilir’ diye düşündüğüm çok oldu. Hatta uluslararası fuar merkezi, turizm merkezi, kültür merkezi de yapılabilirdi. Spor tesisleri ya da rekreasyon alanı olabilirdi. Şimdi bu haliyle atıl duruyordu.
*
2019 seçimleri sonrasında Belediye Başkanlığı koltuğuna oturan Volkan Yılmaz, vatandaştan gelen talepleri dikkate almış olmalı. Kendisi de bu arazinin atıl kaldığının farkındaydı mutlaka. Üniversite ile masaya oturmuş ve buraya Belediye ve Üniversite işbirliği ile teknopark yapılması konusunda anlaşmış. Bu güzelim arazi bu kararla atıl olmaktan kurtarılıp halkın yararına işlev görmeye başlayacak. Anlaşmanın şurası çok mühim. Üniversite ile yapılan anlaşmaya göre 100 bin metrekare arazinin 25 bin metrekaresinde Silivri Belediyesi, halka açık; sosyal, kültürel ve sportif etkinliklerin yapılacağı tesis yapacak.
Yıllardır ‘Yazık olmuş bu güzelim araziye’ diye yakınan bir gazeteci olarak gelişmeyi çok olumlu bulduğumu ifade etmeliyim. Başta Sayın Başkan Volkan Yılmaz, Kadir Has Üniversitesi yetkilileri ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Silivri’ye, Selimpaşa’ya, memlekete hayırlı olsun.