Değerli dostlarım, Seçimlerimizi biz yaptıktan sonra bizden çıkar, irademiz dahlinde/haricinde şekillenir, yaşama yayılır ve yaşamımızda can bulur.

 Rahatlıkla diyebiliriz ki SEÇME SANATI Adını akılda tutmayı, koymayı unutsak da yaşamımızı şekillendiren önemli bir sanattır.

Kısaca ve en seçme başlıklarla özetlemeye çalışarak SEÇMENİN VE SEÇİLMENİN SANATINDA dikkatlerinizin, tercihlerinizin ve şekillendirdiğiniz yaşamınızın işleyişindeki rolüne SEÇME SANATI ile değinmek isterim.

  1. Gönülle seçme sanatı: Aşkla gelen/ler (Sanat, aile, sevgili…) ve Aşktır.
  2. Yürekle seçme sanatı: Dostluk, dostluklardır.
  3. Sevgi ile seçme sanatı: Arkadaş, arkadaşlıklardır.
  4. Zevk ile seçme sanatı: Maddi, manevi unsurlar
  5. Hoşgörü ile seçme sanatı: Toplumsal, bireysel hal ve durumlar
  6. El ile seçme sanatı:  Tüketime dönük şeyler ( sebze, meyve vb…)
  7. Göz ile seçme sanatı:  Estetik ve algıya dönük şeyler, haller…
  8. Akıl ile seçme sanatı: Bilim, eğitim, ekonomi, yatırım vb…
  9. Zekâ ile seçme sanatı:  Sebep sonuç ilişkileri ve bilimde, sanatta yaratıcılık…

10)İrade ile seçme sanatı: Mesleki, politik  (bireyin kişisel ve toplumsal düşünce, davranış, eylem halleri) ve siyasi unsurlar.

Duvara asacağımız resme, albüme ekleyeceğimiz fotoğraflara, hatıralara yükleyeceğimiz anlara, anılara, kısaca yaşamımızda bireysel yaşam alanımızı belirleyen seçimlerde baskın olan ilk yedi maddenin kapsamında yer alan seçimlerimizin içeriğini sizlerin genişleterek zenginleştireceğinizi biliyorum.

Hatta en romantik ya da duygusal hal ile eşinizi, sevgilinizi, evinizi, semtinizi, tezgâhtan sebzenizi, meyvenizi, üzerinizdeki giysilerinizi, üzerinde uyuduğunuz nevresimlerinizi seçmekteki marifetleri/nizi/mizi düşünerek tebessümle sohbetimize devam ettiğiniz hayali ile gülümsüyor ve yüreğinizi hissederek, renklerinizle, renkliliklerinizle çoğalarak bugünkü yazılı sohbetimizin sonlarına yaklaşıyorum.

Bireysel seçimlerimizin kişisel yaşamımızı şekillendirdiğinin yanı sıra;

Toplumsal bütünlüğü, toprak bütünlüğünü, bayrağın dalgalanışını, aydınlığın varoluşunu, Laikliğin uhdesinde geçmişten günümüze, günümüzden geleceğe aktarılıp şekillendirilmesini de göz önünde tutmalıyız.

Ayrıca milli irade ile yaşamsal yöntem, yönetim, politika, siyaset ile yasama, yürütme, yargının ülkelerin ve üzerinde yaşayan halkının şekillenmesinde önemli etkenlerden son üç (8-Akılla seçilenler, 9-Zekâyla seçilenler, 10- İradeyle seçilenler) madde kapsamında olan seçimlerimizden olduğunu da ısrarla hatırda tutmalıyız.

Yukarıda özetle değindiğim ilk yedi hususa istinaden gönlümüzle seçtiklerimizde yanılıp, aldanabiliriz ama son üç maddeye istinaden aklımızla, irademizle seçtiklerimizde aldanma, aldatılma oranımız daha düşüktür. Biri kişisel geleceğimizi, diğeri toplumsal geleceğimizi belirler.

Seçimini şu an burada yazılı sohbetimde yürek ilmiyle, gönül gözüyle ve yazı diliyle yaparak renklerimi çoğaltan değerli dostlarım; yapacağımız yemeğe karar verip, malzemelerini tedarik edişten tabağa gelişiyle, kaşığımızdan midemize uzanan bir yolculuktur seçimimiz.  

‘Ne doğrarsan aşına o çıkar kaşığına’ sözüne atıfta bulunmadan geçemeyeceğim bu seçimimizde, ruhumuzun özgürlüğünü SEÇME SANATI İle baki kılacağımız, nice güzellikler temenni ediyorum.

Değerli dostlarım, hazan mevsiminin yaprak dökümüyle yinelenen hüzün yağmurunda şemsiyesiz kalmayın.

Bir sonraki yazılı sohbetimizde buluşmak üzere yüce gönüllerinize sevgiyle sarılıyor, yağlıboya remimin görselini, bir şiirimi ve Youtube yayımladığım ( Aynı camdan bakan iki çift gözle https://www.youtube.com/watch?v=JJxTFqPl1Nk ) şarkımı bırakıyor, sevgimle, saygımla selamlıyorum güzel kalplerinizi. Sanatla kalın.

*

KUL BİLMEZ DE ALLAH BİLİR

*

Nerde başlar nerde biter

Kim bilir ki sen bilesin

Nedir ilki nedir sonu

Kul bilmez de Allah bilir

*

Komşun açken sen tok musun?

Zulüm varken sen yok musun?

Herkes az da sen çok musun?

Kul bilmez de Allah bilir

İman kimde soru sorma

Aklın yetmez boşa yorma

Haram yiyip secde durma

Kul bilmez de Allah bilir

/-*

Gece gündüz dua etsen

Kul hakkıyla hakka ersen

Dünya malı benim dersen

Kul bilmez de Allah bilir

Huri peri cennet midir?

İman kimde Adem kimdir?

Haram para nimet midir?

Kul bilmez de Allah bilir

*

Yargılama bunu onu

Beş metre bez enikonu

Musallada biten sonu

Kul bilmez de Allah bilir.

*

İlim irfan insan için

Sevap varken günah niçin

Pişman olsan için için

Kul bilmez de Allah bilir

*

Perihan KOCA