Hayalini gerçekleştirmek için, kalp hastası kızı ile birlikte Belçika’nın Hasselt şehrinden, GHANA’nın başkenti Accra’ya uçuyor.
Mman Koowa kitabının yazarı Fatma Betül Korkmaz Hanımefendi.
*
Tam da burada, ne diyeceğinizi tahmin edebiliyorum.
Öncelikle;“Bana ne kardeşim?” diyeceksiniz.Sonra: “Derdi neymiş?” diyeceksiniz.
Ya da;“Tatil, hayalini mi gerçekleştiriyormuş” da diyebilirsiniz, zayıf da olsa bir ihtimal.
Veyahut da:“Hem ne demek Mman Koowa? Bari Türkçesini de yanına yazsaydınız ya!” da diyebilirsiniz.
*
Belki de başlangıçta ne demek istediğimi tam olarak anlatamamış olabileceğim için, beni soru yağmuruna tutabilirsiniz.
Haklısınız da. “Okurdur, ne yapsa yeridir.“ diyerek, samimiyetle yaptığınız eleştirinize saygı duyuyor olduğumu belirtmek isterim.
*
Ben, MMAN KOOWA (Yetimler Anası) kitabının yazarıyla, Almanya’da yaşayan gurbetçi dostum, kardeşim yazar Sedat Ergin’in kanalıyla tanıştım.
MMAN KOOWA, 300 sayfalık bir kitabın editörlüğünü yaptığım için o kitabı birkaç kez okudum.Çok da hoş bir kitap oldu.Çok yakında okuruyla buluşacak.Su gibi bir solukta bitirebileceğiniz bir kitap.Bundan eminim.Korona’ya iyi gelir mi okuyunca anlayacaksınız (Şaka, şaka!..).
*
MMAN KOOWA’yı okurken, kitabın kahramanlarının içinde bulunduğu durumu gördükçe, belki de onların yerinde olmadığınız için Yaradan’a binlerce kere şükredeceksiniz.Nereden mi biliyorum?Kitabı okuduğunuzda bu söylediğime hak vereceğinize eminim.
*
‘MMAN KOOWA’ kitabının yazarı Sayın Fatma Betül KORKMAZ Hanımefendi, aynı zamanda Din Bilgisi Öğretmeni ve Hasselt Cezaevi’nde İslam Consulent’i.
*
Ne demek İslâm Consulent’i.İslâmî Danışman.Cezaevindeki Müslüman bayanlara İslâmî danışmanlık yapıyor.İslâm’ı anlatıyor, İslâm’a dair sohbetler yapıyor.
*
Kitap, çok yakın zamanda Türkiye’de çıkıyor.Çıktığında, ola ki okuma fırsatı bulursanız, göreceksiniz ki yazar, yalnızca görev yaptığı cezaevindeki bayan mahkûmlara değil, aynı zamanda erkek mahkûmlara da İslâmiyet’i anlatıyor.
*
Belçika’nın Hasselt şehrindeki cezaevinde yaptığı çalışmalar, Müslüman mahkûmlar nezdinde müthiş takdir toplayarak, mahkûmlar üzerinde etkili olmakla kalmıyor aynı zamanda Hasselt Cezaevi müfettişinin ve müdürünün de sözlü ve yazılı olarak takdirlerini topluyor.
*
Hatta yazarın, cezaevine düşen bir öğrencisinin, daha önceleri inkâr ettiği suçunu -avukatının ‘fazla ceza almaması için inkâr etmesi yönündeki baskısına rağmen’- suçunu itiraf etmesini sağlamış, bu durumu Hasselt Yerel Basını; ‘Bir mahkûmun, -daha fazla ceza alacak olmasına rağmen hiçbir baskı olmadan- inkâr ettiği suçunu, nasıl itiraf ettiğini’ öğrenmek, meraklarını gidermek için, Yazar Sayın Betül KORKMAZ ile söyleşi yapmak zorunluluğunu hissetmişlerdir.
*
Gerek öğretmenliğini, gerekse İslâm Consulent’i olarak görevini tam bir amatör ruh, profesyonel anlayışla hayatında içselleştiren Sayın Fatma Betül KORKMAZ, bir Türk İslâm Consulent’i olarak, gösterdiği üstün gayreti sonucu, Belçika Adalet Bakanlığı’nca takdire layık görülmüştür.
*
Kendini mesleğine adamış olan ve 25 yıla yakın öğretmenliğinin yanı sıra İslâm Consulent’i görevini de sürdüren yazar, MMAN KOOWA kitabında İki temel konuyu işliyor.
*
Birinci bölümde; cezaevindeki -milliyeti ne olursa olsun,- Müslüman kadın ve erkeklerin cezaevi öncesi ve cezaevi sürecindeki durumları.
Müslüman olmalarına rağmen, İslâm’a olan yakın-uzaklığı,
Psikolojileri,
Beklentileri,
Cezaevi sonrasındaki hayalleri,
Çıkmazları,
Consulent’lerin mahkûmlar üzerindeki etkileri yer alır.
*
İkinci bölümde; GHANALI yetimlerin kendisine yakıştırdıkları ‘MMAN KOOWA (Yetimlerin anası)’yı kitabına ad olarak koyan yazar, bu bölümünde, ‘AFRİKA RÜYASI’na yer vermiştir.
Yani şimdilik GHANA özelinde, Afrikalı yetim çocuklarıyla birlikte, Afrika’nın (GHANA’nın) su sorunu gerçeğine parmak basmıştır.
*
GHANA’daki Müslümanların ve onların yetim çocuklarının yaşamları,
Eğitim durumları,
Beslenmeleri,
Son derece ivedi bir şekilde su kuyularının açılması ihtiyaçları,
GHANALI Müslüman çocukların Avrupalı misyonerlerce nasıl da kandırıldıkları.
İlkokuldan itibaren, MİSYONER okullarına Müslüman olarak alınan çocukların, Lise son sınıftan, nasıl ‘Hristiyanlaştırılmış ‘bir şekilde mezun oluşları yer alıyor.
*
300 sayfalık ‘MMAN KOOWA’ kitabında, Afrika’daki hayatın Müslümanlar (yüzde 20 civarında) üzerinde oluşturduğu;
Baskı,
Yalnızlaştırma,
Kandırma,
Hristiyanlaştırılmaları ele alınmıştır.
*
Ayrıca; Avrupalı zenginler, Afrikalılara ait zengin maden yataklarını ve doğal kaynaklarını ellerinden alarak, kendilerini daha zenginleştirirlerken, beyaz eşya, otomobil ve benzeri gibi kullanım ömürlerini tamamlamış ve insan sağlığını tehlikeye sokacak olan teknolojik ürünler, Afrika’ya gönderilerek, oranın havasını, suyunu, hatta toprağını kirletmekle kalmayıp, Afrika’yı, kendilerinin çöplüğü haline nasıl getirdiklerini,
Avrupa’nın, insanları kendi ülkelerinde nasıl köleleştirdiklerini, GHANALI Ibrahim Abdulai Salis, içi sızlayarak anlatıyor.
*
Bu hafta; uzun zamandır içim burkularak okuduğum bu kitabı ve onun sayın yazarını çok önemsediğim için sizinle tanıştırmak istedim.
İlerleyen günlerde yine buradan, kitabın ilginç kısımlarından paylaşım yapmak istiyorum.
İlgiyle okuyacağınıza inanıyorum.
*
Kitabın ve insanın çok iyi okunmasını arzuladığım güzel dünyamızda, güzel pazarlarınız olsun efendim.