“Ot kökün üstünde biter’ biliriz.  Her toplumun yaşama ilişkin değerleri ve davranışlarının oluşumunda; sanatçıların, yazarların, bilim insanlarının, kahramanlarının önemli etkileri vardır. Kuruluşunun 100. Yılını kutlayan Türkiye Cumhuriyeti’nin bu anlamda iki ismi ülkenin aydınlanma tarihine ismini altın harflerle yazdırmıştır. İsmail Hakkı Tonguç ve Hasan Ali Yücel.

*

Geçmişe saygı, geldiğin yeri unutmamak, ülkene hayatlarını adayarak emek vermiş insanları; anmak, hatırlamak insan olmanın erdemi yanında; yaşanmış ve yaratılmış değerlerin birikimi üzerinde yürümek gibi toplum yaşamına önemli katkılar sunar.

*

Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün’ün; ülkenin kurucularına yönelik saygısını, cumhuriyet değerlerine olan bağlılığını biliyoruz. Atatürk’ün Selanik’teki evi ve Ankara’daki İlk TBMM binası'nın aynısını sahilde yaptırıyor. Bitince göreceğiz. Çanakkale’ye gittiğimizde Atatürk’ün askerlere komuta ettiği konutun bulunduğu ve bugün artık müze bir köy haline gelmiş Bigali da restore ettirdiği ik katlı evi ve çevre düzenlenmesini de hatırlatmak isterim. (Bu Bigalı'yı ayrıca yazmayı düşünüyorum)

*

Büyükçekmece Belediye binası önünde bir kaç arkadaşımla ilerlerken, Başkan Akgün ile karşılaştık. Durdu ve belediyenin yan tarafında yapımını sürdürdüğü parktan söz etmeye başladı. Epeyce geniş bir park. Bir yanı belediye, bir yanında okul var. Başladı anlatmaya:

-Belediyemizin etrafında bu düzenlediğimiz bir parka ne isim verelim diye düşünüyordum. Bir gece Türk Aydınlanmasıyla ilgili  bir kitap okudum. İsmail Hakkı Tonguç ve Hasan Ali Yücel’in adını vermeye karar verdim. Parkın karşısında okul var. Bu okulun giriş kapısı da parka bakıyor. Okulun giriş kapısının karşısına; Yücel ve Tonguç’un da heykellerinin bulunduğu bir kaide koydurmak istedim. Araştırdım ve Edirne’de heykeltraş Müslüm bey’i buldum. Edirne’ye gittim. Projemi anlattım. Tonguç ve Yücel’in heykelleri ortasında Köy Enstitüleri’ndeki sanatsal ve kültürel çalışmaları simge eden mandolin çalan bir kız öğrenci ile özgürlük meşalesini kaldıran bir erkek öğrencinin de bulunmasını istedim. Heykeller yapıldı. Yerine kondu. Yakında açılışını yapacağız.”

*

Tam okulun karşısı her gün bu okulda derslere giren öğrenciler ve eğitimciler, Köy Enstitülerini kurarak, bu toplumun aydınlanmasına çok önemli katkılar sunmuş bu iki insanı hatırlayarak derslerine başlayacak.

*

Köy Enstitüleri ve onun devamı olarak yapılan ilköğretmen okulları bu ülkenin eğitim ve aydınlanma tarihinde çok çok önemli roller üstlendi. Milyonlarca insanın hayatına dokundu bu okullar ve bu okuldan yetişenler. Benim de. Bir teyzem ve bir dayım bu okulların ardı sıra kurulan ilköğretmen okullarını bitererek öğretmen oldular. Yaşamımıza dokundular. Kepirtepe’de de hocalık yapan Prof.Cavit Orhan Tütengil hocam oldu. Derslerinde bizlere hep köy enstitülerini anlatırdı. Bu ülkenin bir çok kıymetli aydını gibi bir katliama kurban gitti. Nurlar içinde yatsın.

*

Bilmem mümkün olur mu,  o parkın bir köşesine sadece; Köy Enstitüleri, İsmail Hakkı Tonguç ve Hasan Ali Yücel’e ilişkin eserlerin yer alacağı mini bir kütüphane yaptırmak sayın Başkan. Daha da mı anlamlı kılar bu parkı.

 Ne diyelim. Her kim ki; bu ülkenin değerlerini yaşatıyor  ve bunun için emek ve zaman harcıyor, hepsinin emeklerine sağlık.