Bir tuşa dokunuyorsun; mekan, muhataplar, görüntü, sesler değişiyor..
Dinlediklerin ve gördüklerinden; duyguların, düşüncelerin, kararların etkileniyor...
İletişim teknolojileri gelişiyor, dünya değişiyor..
...
Dünya 50’leri bulmuş insanların çocukluğundan o kadar farklı ki, o insanlar dünyanın bu kadar değişmiş olabileceğine şaşırıp kalıyorlardır..
Hatırlıyorum..
Biz çocukken; anlatırlardı...
‘Bir alet çıkacakmış diyorlar.. Yani evinin içinden dünyanın başka bir şehrinde olan olayı evin içinde seyredeceksin. Diyelim Malatyaspor gitti de İspanya’nın Real Madrid’i ile Madrid’te top oynuyor değil mi. İşte sen o oyunu evin içinde canlı canlı, anında izleyecekmişsin..”
Anlatana inanıyormuş gibi bakar, bugünkü tabirle içimizden acıyarak ‘ Yazık..Sıyırmış’ diye değerlendirirdik..
...
Bir zamanlar “tevatür” revaçtaymış..
Anadolu’nun herhangibir köyünden birisinin “Angara’ya “ gidip Meclise girmesi orda “Mebusları “ görmesi..
Döndüğünde anlatırda anlatırmış..
O vekil şöyle.. Bu vekil böyle..
O anlattıkça, insanlar hayallerinde meclis, vekil canlandırırmış.. Herkesin hayali farklı..
Bir de yemek yenilmişse meclis lokantasında...
Bir anlatılır ki, ‘Dersin adam deveyi götürmüş..!”
Yani bir ziyaret aylarca-yıllarca gündemde kalabilirmiş..
...
Fazla uzatmaya gerek yok..
Dünya hakikaten hayal edeceğimizin ötesinde değişti..
Ayak uydurmakta zorlanıyoruz..
Zor geliyor yani. Şifreleri akılda tutmak, bilgisayarda ne nerede karıştırmadan istifleyebilmek zor .. Üniversitede ‘Kütüphanecilik ve Dökümantasyon’ diye bir dersimiz vardı. Kütüphane arşivlemesi öğretiyorlardı. Şimdilerde öğrencilere; ‘Bilgisayarda masa üstü nasıl düzenlenir, fotoğraflar, metinler nasıl düzenli aramadan bulunacak şekilde yerleştirilir’ bu konuda ders verilmeli mutlaka.
...
Belediye meclislerininin canlı yayınını işleyecektik.. Konuya gelene kadar nerelere gittik. İşte mesele bu kadar geniş yani.. Konuya gelmek için yaptığın girişgahı bile insanı yoruyor..
Belediye meclislerinin canlı yayını; demokrasimiz açısından önemli mi önemli, toplumun yönetimi açısından sağlıklı mı sağlıklı bir uygulama...
-Hayatı kolaylaştırıyor
Artık biz gazeteciler bile hangi meclise gideceğim diye sabah sabah telaş içinde değiliz.. Bilgisayar başında o meclis senin, bu meclis benim dolaşabiliyoruz.. Haber takibinden ziyade haberi seçme daha önemli hale geliyor..
-Rivayetleri ortadan kaldırıyor
Meclisler yayınlanmazken, toplantıları izleyemeyenler ‘Oo kimbilir o meclislerde neler oluyor?’ gibi şaibeli düşünceler edinebiliyordu tabi ki.. Her şey ortada artık. Göz önünde. Bu gibi hayali yorumların önüne geçilmiş oluyor..
-Meclisler daha seviyeli hale geliyor
İzleniyor olmak, halk tarafından denetlendiğini hissetmek meclis üyelerini de; konuşmalarında, hareketlerinde daha dikkatli ve seviyeli olmaya zorluyor muhakkak.. İnanıyorum ki eğer meclis yayınları canlı olmasa meclislerin seviyesi bugünden daha yukarda olmazdı..
-Kim şov, kim iş yapıyor ortaya çıkıyor
Meclislerin canlı yayını ile birlikte kim meclislerde gerçekten halk yararına işler yapıyor, kimler şov yapıyor, kimler yan gelip yatıyor kolaylıkla ortaya çıkıyor.
-Kimin havası yerinde anlıyoruz..
Belediye meclislerinin canlı yayını ile aynı zamanda meclis üyelerimizin, başkanlarımızın o gün; ne giydiklerini, saçlarını nasıl taradıklarını, tıraş durumlarını, ayakkabılarının boyasını, gözlüklerini, konuşurken mimiklerini özetle “Havalarını da” öğrenmiş oluyoruz.. Diyeceksiniz bu sonuncu maddedekilerin ne faydası var? Bence en önemli maddelerden biri bu.. Çünkü onların ‘Havası’ bizim havamızı direkt etkiliyor. Gerginliklikleri de , huzurları da aynen aldıkları kararlar gibi topluma yansıyor. Örnek diyelim o gün gidip başkana bir sorun iletmeyi düşünüyorsunuz.. Ama meclis toplantısında izliyorsunuz meclis tartışmalı mı- tartışmalı.... Başkan gergin mi- gergin.. Alacağınız karar ‘Yok bugün ben başkanı görmeye gitmeyeyim. Olacağı varsa da kesin olmaz’ diyorsunuz.. Ya da tam tersi..
Ve daha bir sürü faydası..
...
Resmen bir talimat varmıdır bilmiyorum. Ama eğer yoksa tüm belediyelerin meclis toplantılarını canlı yayınlamaları konusunda yasal bir düzenleme yapılmalı, bu konuda belediyelerin de kadro oluşturmalarına yasal olarak olanak sağlanmalıdır. Meclis gündemleri bir kaç gün önceden bilgisayarlarda ilan edilmelidir.. Zaten hayatta bu yönde akışını sürdürüyor. Akışa uyum sağlamak gerekiyor.