Ekrem İmamoğlu.
İstanbul’da CHP’den ilçelerde belediye başkan adayı olmak isteyenlerin gözünün üzerinde olduğu isim. O’nunla bir fotoğraf çektirmek, bir araya gelmek için kılı kırk yaran bir çok insan. Haksız da değiller. İstanbul’da tüm ilçelerde CHP’nin adaylarının belirlenmesinde en etkin isim çünkü. CHP’de yaşanan değişimden sonra, partide oldukça etkin duruma gelen İmamoğlu’nun ‘Tüm ilçelerin adaylarını’ belirleyeceğine ilişkin bir çok yazı yazıldı. Değişime karşı gelmiş belediye başkanlarının aday gösterilmeyeceği yorumları paylaşıldı. Ve bugün ilçelerden aday listeleri yayınlanıyor. Peki bugün siyaset dünyasında etkin bir konuma gelen İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu bugüne nasıl gelmişti? Nasıl aday olmuştu, hangi badirelerden geçmişti?Hayatını anlatan kitaplar yazılan İmamoğlu'nun siyasi yürüyüşünü biz özetle bir hatırlayalım.
*
Sayın İmamoğlu’nun siyasi hayatı; Babası Hasan İmamoğlu’nun Anavatan Partisi Trabzon Merkez İlçe Kurucu İlçe Başkanı olması vesilesiyle 1990’ların başında Anavatan Partisi Gençlik Kolları’nda görev almasıyla başlıyor. 2004 yılında kendisine yeni ilçe Beylikdüzü’nden adaylık teklifi yapılıyor. Trabzonspor’daki yöneticiliğini gerekçe göstererek bu teklifi red ediyor. 2004’te CHP Sanica’nın patronu Ali Fatinoğlu’nu aday gösteriyor seçimi kaybediyor. İmamoğlu 2008 yılında CHP Beylikdüzü’ne üye oluyor. 2009 yerel seçimlerinde Beylikdüzü’nden aday adayı oluyor.Ancak aday gösterilmiyor. CHP 2009’da Adalet Partisine yakın Dr.Vecdet Öz’ü aday gösterdi CHP. Ancak Öz’de Beylikdüzü’nde seçimi Ak Parti’ye karşı kaybetti. İmamoğlu, Eylül 2009’da Beylikdüzü İlçe Başkanlığına atandı. Kısa süre sonra Aralık 2019 da yapılan ilçe kongresinde ilçe başkanlığına seçildi.
*
Burası çok ama çok önemli.
Oldukça faal bir ilçe başkanı oldu İmamoğlu. Dayanışma Evleri kurdu. Halka sosyal yardımlar dağıtılmasını sağladı. Konserler, sergiler düzenledi. Gençlik kolları ve kadın kollarını etkin hale getirdi. 2010 Anayasa Referandumunda ve 2011 genel seçimlerinde Beylikdüzü CHP seçimlerden başarıyla çıktı. İmamoğlu 2012’de yapılan kongrede yeniden İlçe Başkanlığına seçildi.
15 Temmuz 2013’te aday olmak için ilçe başkanlığından istifa etti. Ve Beylikdüzü’nde önseçime girdi. Güçlü aday adayları ile yarıştı önseçimde. İmamoğlu büyük başarıyla ( yüzde 70’e yakın oy oranı) çıktı önseçimden ve partide aday gösterdi. Burası çok önemli.
Önemli çünkü; bugün İBB Başkanı olan Ekrem İmamoğlu ilk belediye başkan adaylığını önseçim ile kazanmış bir isim. Kendisinden önce Beylikdüzü’nde aday gösterilen Ali Fatinoğlu ve Vecdet Öz, genel merkez tarafından atanırken, İmamoğlu tüm üyelerin katıldığı bir oylamayla aday oldu. Fatinoğlu ve Öz’e adaylıklarının kesinleşmesinin ardından yerel bazda çok eleştiriler gelmesine, CHP’de rahatsızlıklar yaratmasına rağmen, İmamoğlu’nun adaylığına itiraz olmadı eleştiri gelmedi. Önseçimin faziletleri böyle bir şey. İmamoğlu yüzde 50.8 oy oranını yakalayarak Beylikdüzü’nde Belediye Başkanı oldu. Peki acaba, 2004 ve 2009’da CHP Beylikdüzü’nde adayı atama yerine önseçimle belirlese sonuç ne olurdu? Ali Fatioğlu ve Vecdet Öz önseçimden çıkabilir miydi? Önseçimden çıkan aday acaba seçimleri kaybeder miydi? Bu soruların yanıtlarını düşünmeliyiz.
*
Daha sonra 2019'da İBB Adayı gösterildi. İki kez seçimleri kazandı ve bugün yeniden aday.
15 yılda ömre sığacak bir mücadele.
Şimdi aday adayları ne beklesin İmamoğlu’ndan. İstanbul’da adayların belirlenmesi için anketler yapıldığı bildiriliyor. Ancak anketlere ne kadar güvenilebilirki? Öğrendiğimize göre İmamoğlu tek anketle yetinmiyor. Farklı anketler yaptırıyor. Karşılaştırıyor bunları. Bilmiyoruz.
Biz biliyoruz ki, CHP’de değişime yol açan en önemli etken Milletvekili listeleri idi. Üyeler; ne milletvekili, ne belediye başkanı, ne meclis üyesi hiç bir aşamada seçme hakkını kullanamıyordu. CHP’de parti içi demokrasi üyelere bile kapalıydı. Bu nedenle Genel Başkan Özgür Özel, kurultayda ‘3 hafta sonra burdasınız. Tüzüğü değiştireceğiz’ vaadinde bulunmuştu. Sonrasında ise zamanın darlığı nedeniyle yerel seçim sonrasına ertelendi. Sonra önseçim yine rafa kalktı. Anketler ön plana çıktı.
Eğer CHP değişimi , parti içi demokrasiyi gerçekte anlamda içselleştirmiş olarak kamuouyun karşısına çıkmak istiyorsa adayların belirlenmesinde temayül yoklamasını en geniş bir şekilde uygulaması oldukça faydalı olacaktır.
Kendisi önseçimden geçerek belediye başkanı olmuş Ekrem İmamoğlu, adayların belirlenmesinde hangi yöntemin nihai olarak dikkate alınmasını istiyor, tercih ediyor bilmiyoruz. Önseçimin nasıl bir fayda sağladığını kendisi bizzat Beylikdüzü’nde adaylığında yaşamış bir siyasetçi. Her ilçede olmasa bile, bazı ilçelerde temayül yoklamasının yapılması CHP adayı olacak ismi de rahat ettirecektir. Örneğin Çatalca’da, Avcılar’da kimi aday göstersen; karşısındaki, karşısındakiler gönül koyabilecek. Temayül yoklaması yapılsa bu olmayacak.
İyi haftalar, herkese bol şans.