Uzak diyardakilerin daha çok cezaevi ile tanıdıkları Silivri’de; 2019 ve 2024 yazında;  bir kaybediş ile bir kazanışın ardından tanıklık ettiğimiz yaşanmışlıkları not düşmek istiyorum.

2019 Mart’ın da CHP Adayı Özcan Işıklar, Cumhur ittifakının (Ak Parti+MHP) adayı Volkan Yılmaz’a karşı seçimleri kaybetmişti. Seçimin sonucunun netleştiği saatlerde geceleyin CHP ilçe binasında bulunan bir gazeteci arkadaşımı aradım oradaki durumu sordum.

-Büyük bir üzüntü var. Sanki beklemiyorlarmış gibi şaşkın durumdalar. Kimseler pek bir şey konuşmuyor.

Başkan oradamı diye sordum. (CHP Adayı Özcan Işıklar’ı soruyorum.)

-“Burada başı ellerinin arasında çok üzgün görünüyor’ yanıtını aldım.

Kaybeden Özcan Işıklar değildi. Kaybeden CHP idi.  

Ve ardından Özcan Işıklar ile birlikte yakın ekibinden bazıları belediyeden teker teker ayrılmaya başladılar.

İBB kazanılmıştı Ekrem İmamoğlu. Kimi oraya, kimi yakındaki Büyükçekmece’ye, kimi İzmir’e doğru gitmeye başladı ard arda. Başkan Yardımcısı Emine Tarin ayrıldı, bir Başkan Yardımcısı Ayhan Otlatıcı takip eden günlerde hayatını kaybetti. Yine müdür düzeyinde ayrılmalar başladı.

İlçe binası ölü evine dönmüştü sanki. Ne İl Başkanı geliyordu Silivri’ye, ne vekil aylarca, yıllarca.   Kısa süre içinde ilçe başkanı ayrılıyor ve teşkilat bir gencin omuzlarına yükleniyordu.

Ve en hazini neydi biliyor musunuz?

Sosyal medyadan ‘Ben CHP’den isitfa ettim’ paylaşımları yapanlar oluyordu. Kökü sağlam olmayanlar en hafif rüzgarda yapraklar gibi savruluyordu.

2019 Mart’ın da CHP’nin aksine MHP’de ise çok büyük sevinç vardı. Tarihlerinde İstanbul’da ilk defa seçim kazanmışlardı nasıl sevinmesinler ki.

Güneş kazanana doğuyor, kaybeden için ise batıyordu.

*

Aradan beş yıl geçti.  Bu kez CHP Adayı Bora Balcıoğlu ile seçimleri yeniden kazandı. Kazanan Bora Balcıoğlu değildi sadece asıl kazanan  CHP idi.  CHP’liler bu kez partileri için birleşmişti.

Ayrılanların bazıları geri belediye ye dönmeye başlamıştı. Umutlar büyümüş yer yer gerçekleşmeye bile başlamıştı.
Bu kez MHP’li Volkan Yılmaz ile gelen bazı isimler ayrılmaya başlamıştı belediyeden.  Ve üzgündüler doğal olarak.

CHP’liler ise kısa süre sonra bir düğün salonunda toplanarak zaferin tadını çıkarıyorlardı önceki gün.

Güzel bir şekilde süslenmişti salon.  Düğün evine gelmiş gibi keyifliyli CHP’liler. İl Başkanı  Özgür Çelik te gelmişti doğal olarak.

‘Bu daha başlangıç. Umut ve inançla ülkede iktidarı alacağız’ diyordu.

İlçe Başkanı İbrahim Kömür’ün de keyfine diyecek yoktu doğal olarak. Belediyeyi yeniden kazanan İlçe Başkanı sıfatını eklemişti kariyerine.
Başkan Bora Balcıoğlu, Atatürk’ün ‘Cumhuriyet kimsesizlerin kimsesidir’ sözünü hatırlatarak, bu sözle atıfta bulunulaan adalet kavramı bağlamında sosyal belediyeciliğe büyük ağırlık vereceğini vurguladı. Ve  seçimlerde halkın ortaya koyduğu  güven duygusuna layık olmak için ‘Silivri’nin en çalışkan belediye başkanı olacağı’ sözünü veriyordu.

Parti Meclisi Üyesi Berker Esen’de ordaydı. Esen 2019’da seçim kaybedildikten sonra ilçe başkanlığını üstlenen isimdi. Genç bir isim. Bir yıl öncede Parti meclisine seçilmişti. Aslında 2019 ve 2024’ü Silivri’de en derin yaşayan isimlerin başında geliyordu. Böyle bir yazı yazacağımı düşünseydim sormak isterdim duygularını.  Arayıp soracağım ama saat gece yarısı. Akşamın işini sabaha bırakanlardan değilim. Yazıyı gireceğim. 

2019 da seçimi kazanan eski belediye başkanı Özcan Işıklar’da oradaydı. Partililerinin sevincini paylaşıyordu. Adaylık bekleyip aday olamayan partinin önemli isimlerinden Doruk Bulut’ta orda. Eski ilçe başkanları, meclis üyeleri hepsi 2024 yazındaki Silivri’de partililerinin yaşadığı sevinci paylaşıyordu. Partinin önemli isimlerinden Melih Yıldız’ı  gözlerim aradım. Yoktu. Niye yoktu bilmiyorum ama yoktu.

Ve en ilginci neydi biliyor musunuz?

2019’un aksine bu kez sosyal medyadan ‘Ben CHP’ye üye oldum’ paylaşımları yapılıyordu.

Peki daha ilginci neydi biliyor musunuz?

Hafızam beni yanıltmıyorsa, 2024’te seçimin kazanılmasının ardından CHP’ye  ‘Ben üye oldum’ paylaşımı yapanlardan biri 2019 seçimlerinin  kaybedilişinin ardından ‘Ben CHP’den istifa ettim’ diyenlerden biriydi.

Ne yazacağımı mı merak ediyorsunuz şimdi. Bir şey yazmayacağım. Siz yazıyı beğenir misiniz, begenmezmisiniz onu merak ederim tabi.  

Havalar çok sıcak. Sokaktaki canlarımız için su ve yiyecek bırakmayı unutmayın.

Siyasette çok sıcak. Olsun. Siz tüm sıcaklara karşın kalbinizi serin tutun. Sevgiyle kalın.