İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini kaybettikten sonra eski koltuğuna yeniden oturtulan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum dün X’te (eski adı Twitter) bir duyuru paylaştı. Şöyle diyor Kurum:
‘‘Her bir vatandaşımızı sağlıksız konutlardan çıkarana kadar bize durmak yok! İstanbul’da Yarısı Bizden’de yeni dönemi başlattık. İşte merak ettiğiniz soruların yanıtları…’’
Bu ifadenin altında da 15 soru ve cevap yer alıyor.
Her birini dikkatlice okudum. İtiraz edecek bir açıklama yok. Ancak ek açıklamaya muhtaç soru ve yanıtlar var. Benim cahilliğimden de olabilir ama şu iki soru ve cevabı okudum, başka bir soru aklıma geldi:
‘‘Soru: Kampanyadan kimler faydalanabilir?
- İstanbul'daki riskli yapı sahiplerinin tümü kampanyaya başvurabilir.
Soru: Riskli yapı olduğunu tespit ettirdikten sonra ev veya iş yerini dönüştürmek için ilk olarak nereye başvurmak gerekiyor?
- Riskli yapı, hak sahiplerinin ortak kararla belirleyecekleri bir yükleniciyle imzalayacakları sözleşme ile projelendirme ve yapı ruhsatı işlemleri tamamlanır. Ardından kuracakları kat irtifakı (hisse sahiplerinin paylarının tespiti) işlemlerinden sonra "Yarısı Bizden" desteği için ilçe belediyelerine başvuru yapılır.’’
Diyelim bir sokakta on bina sağlam, on bina çürük. Burada nasıl bir dönüşüm olacak? İstanbul’un pek çok yeri plansız, sonradan ruhsatlandırılmış kaçak yapı dolu. Sokaklar dar, kaldırım ha var ha yok. Bina dönüşümü yerine buralarda geniş çaplı dönüşüm daha doğru olmaz mı?
Soru doğuran bir soru-cevap daha:
‘‘Soru: Yarısı Bizden için proje ön şartları nelerdir?
- Yeni projedeki yapı (otopark ve sığınak hariç), eski yapının bir buçuk katı büyüklüğünü geçmemeli. 1 Nisan 2023'ten sonra hazırlanmış ruhsat projeleriyle bu kampanyadan faydalanılabilir.’’
Diyelim yeni yapı, mevcut yapının iki katı büyüklüğünde olacak. İstanbul’da arsa sahibi ile müteahhit arasında yüzde 50/50’ye bile paylaşım kaldığını sanmıyorum. Ortalama 55’e 45, bazı bölgelerde 60’a 40 falan olmalı… İki katına büyüyen bir yapıda hak sahiplerine konutlarının bedelsiz verilmesi gerekir. Bu tür dönüşümlerde hibe ve kredi var mı, varsa niye var?
Kötü niyetim yok, biraz daha açıklık olsun istedim.
Neticede İstanbul’da belediye başkanı olarak yapmak istediklerine güven duyulmayan, ancak geç dışa vurmuş olsa da İstanbul aşkı dineceğe benzemeyen bir bakan konuştu…