Yeni Anayasa Değişikliği ile ilgili referandum süreci başladı başlayalı  ‘Referanduma doğru’ başlıklı yazımızın ikincisini  yazmak için günlerdir ‘Referandum tarihinin’ açıklanmasını bekliyoruz.

An itibariyle hala bir açıklama yok.  Neden beklenildiği konusunda yorumlar tevatür..  Oysa incelenecek olan 18. Madde sadece. Kaldı ki TBMM sürecine geldikten sonra o maddeler toplumda tartışılıyordu.   Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan da ayrıntısıyla biliyor. Peki o zaman niye bekletiliyor?

Bu gidişle onun açıklanmasını beklersek, ‘Referanduma doğru 2’  başlıklı yazımız anlaşılan daha çok gecikebilecek.

Anayasa Değişiklik teklifi ilgili maddeler  TBMM’den geçtikten sonra kamuoyuna yansıyan Araştırma sonuçları havada uçuşuyor.  ‘Hayırlar 57-60 bandı arasında çıkıyor tüm araştırmalarda.  Bu araştırmalar Sayın Cumhurbaşkanının önüne de gidiyor. Muhtemel ve kesindir di Erdoğan’da bu araştırmaları farklı kurumlara yaptırıyor.  Ve muhtemel ki bazı telkinler yapılıyor Erdoğan’a. Ve Erdoğan hem araştırma sonuçları, hem gelen telkinler nedeniyle durum değerlendiriyor.  Bu nedenle tarih açıklaması gecikiyor olabilir. 

Bu kadar TBMM’de fırtına koptuktan sonra, toplum hazırlandıktan sonra dönülür mü bana göre çok zor.

Referandumda  bugünden yarına çok önemli değişiklikler olmaz ise;     ‘Hayır’ oyları fazla çıkacak gibi görülüyor.  Hayır oyları fazla çıkacak;  çünkü bir önceki yazımızda ‘Hayır diyecekler neden hayır diyeceklerini  çok iyi anlatıyorlar ama evet diyecekler neden evet denmesi gerektiğini anlatmakta zorlanıyorlar’ tespitini yapmıştık.  O yazıdan sonra neden evet denmesi gerektiği  ‘Daha güçlü bir Türkiye’ sloganıyla ortaya kondu.  Aslında bu sloganda yeterli olmuyordu ‘Evet’ için ama ‘Ziraat Bankası, Çaykur, PTT’ gibi kurumların fona devredilmesiyle bu slogan da  anlamını kaybetti gibi.  Güçlü olmak isteyen bir devlet ya da kurum, kendi mallarını niye fona devretsindi ki?  Bir aile düşünün, yüzyıllık gelir getiren önemli arazilerinin yönetim şeklini değiştiriyor. Denetimi olmayan fona devrediyor. E sorulmaz mı şimdi  niye diye?  Malvarlıklarımızı fonlara devrederek mi güçlü ülke olacağız diye sorulmaz mı?  Evet diyeceklerin sahada manevra alanını önemli ölçüde daraltan bir gelişme yaşanmış bulunuyor.

Referandum yapıldı. Ve hayır oyları kamuoyu araştırma şirketlerinin öngördüğü gibi yüzde 57-60 bandında çıkarsa sonra ne olur? İşte esas mesele bu sorunun yanıtında yatıyor.  Şu kesin bu hayır oyları CHP’nin oyları değil. Liberallerin, milliyetçilerin, solcuların, hatta Ak Parti’ye oy vermiş kimi muhafazakarların da oyları yer alacak hayır içinde.  Çok geniş bir kesim.  Ve sonra neler olabilecek?

Çok yeni gelişmeler çok önemli  sonuçları olacak kuşkusuz.  Bu apayrı bir yazı konusu. Ancak şu kadarını belirtelim.  En önemli sonuçlarından biri şu olacak. Kesinlikle hayır çıkacak bir referandumdan sonra Türkiye yeni partilerle tanışabilecek.. Bunu beklemek lazım.  Özellikle Milliyetçi ve liberal kesimlerde önemli gelişmeler olabilecek.  

Ve ve en önemlisi… Ekonomi ve Dış politikada yaşanacak gelişmeler… Suriye, Kıbrıs merkezli olarak ortaya çıkacak sonuçlar.. Türkiye’yi derinden etkileyecek. Önümüzdeki sürece ilişkin tüm beklentileri ve öngörüleri değiştirebilecek. Bir gözünüz de buralarda olsun.