Mahallenin bir güzel kızı var. Taliplileri  çok çıkıyor.  Kimler -kimler görücü geliyor, söz kesiliyor, ama bir türlü baş-göz edemiyoruz azizim!

*

2011 yılında Avcılar’dan ayrılmam gündeme geldiğinde; az gidip-uz gidip, dere-tepe düz gidip, Devebağırtan’dan inip, Kalikratya’yı geçtikten sonra, Epivatos-Bigados’u (Silivri-Selimpaşa) çok beğenerek buraya yerleşme kararı almıştım.

Küçük tarihi ahşap evleri, çeşmeleri, sahili, limanı, taş okulu..Ulaşımın kolay oluşu çok sevmiştim.

*

Dolaşırken mahalle aralarında onarımı yapılmış ahşap bir evde ‘İstanbul Üniversitesi Avrupa Birliği Araştırmaları Uygulama Merkezi” şeklinde bir tabela görmüştüm. İki katlı bir ev. Tarihi bir yapı belli. Belediye tarafından restore edilmiş. Önünde tabela var ama içinde icraat yok.  Böylesi restore edilmiş dört-beş ahşap konut vardı. “Restore edilmesi iyi olmuş ama neden böyle boş atıl durur ki” diye düşünmüştüm.

*

Selimpaşa’da esas dikkatimi çeken taştan yapılmış iki katlı tarihi bir bina idi. 1800’lü yıllarda  Padişah Abdülmecit’in de Başhekimi olan Doktor Sarandi Arhiyeni tarafından inşa edilmiş. Bina da İBB’nin bilgisayar kursları veren birimini çıkarırsan in-cin top oynuyor. Orası da atıl. Oysa ne güzel tarihi bir yapı idi. Rus aristokratların ve şehir hanımefendilerinin karlı bir kış günü kürklerini giyerek gittikleri tarihi tiyatro binaları geliyordu insanın gözü önüne.

-

Bu tarihi yapıya daha sonra 2013’lerde THK tabela astı. Ardından devrin Belediye Başkanı Özcan Işıklar, bu binanın Türk Hava Kurumu Üniversitesi’ne verildiğini ve Kadir Has Üniversitesi’nden sonra Selimpaşa’ya ikinci üniversitenin geleceğini duyurdu.

“Selimpaşalı bir sevindi bir sevindi ki’ diye düşünüyorsanız yanılıyorsunuz!   Ahalinin kafasında sadece bir ‘Acaba’ vardı. Vardı çünkü Kadir Has Üniversitesi’ne de beldeyi değecek 100 bin metrekare denize nazır yer verilmiş, binalar yapılmış, Üniversitesi’nin tabelası açılmış, ne gelen ne de giden olmuş mahalleli üniversiteli öğrenci görememişti. Selimpaşa üniversite kampusu için özellikle ulaşım açısından hala şehre uzak bir yerdi.

*

Uzak olsa da olsundu. Gelmez ise gelmesindi. Hayali güzeldi. Ve nihayeti THK Üniversitesi mi kurulamadı ne oldu ise gelemedi. O hayal gitti. Ama çabamız tükenmezdi. Nihayet Başkan Özcan Işıklar, bu kez Fenerbahçe Üniversitesi ile görüşmelere başladı. Fenerbahçe Üniversitesi adı THK’ya göre biraz heyecan yaratmıştı Selimpaşa’da ahali üzerinde. En azından Fenerbahçe taraftarları renk aşkına ‘Yaşa Fenerbahçe’ şarkılarını hatırlamışlardı. Ve işte hızlı ilerledi. Bir sabah sokaktan geçen ahali binanın önünde “Fenerbahçe Üniversitesi” tabelasını görünce bayağı bir heyecanlandı.  Artık iş ciddileşiyordu. Hatta Üniversitesi için kulüp binalar içinde bazı düzenlemelere, boya işlerine bile başlamıştı. Kapıda güvenlik vardı artık.  2019 seçimlerine doğru gelirken Fenerbahçe Üniversitesi de eli kulağında, geldi geliyor, açıldı-açılıyordu.

*

Ama kısmet olmadı. Selimpaşa’daki o tarihi binaya bir üniversite yerleştirmeyi kendine önemli bir hedef olarak belirleyen Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar 2019 yerel seçimlerinde seçimi kaybetti. Üniversiteyi getiremediği gibi koltuğundan olmuştu Işıklar.

*

Olsundu. Başkanlar gelir- gider ama Selimpaşa’daki o tarihi binayı bir üniversite ile evlendirme hayali hiç sönmezdi. Nitekim Özcan Işıklar’ın yerine Başkan seçilen Volkan Yılmaz da aynı çabayı sürdürdü. Fenerbahçe Üniversitesi , Başkan Ali Koç ile yapılan görüşmeler sonrası buradaki tashihten vazgeçmişti. Bina yine elde kalmıştı.  Başkan Yılmaz, Fenerbahçe’nin vazgeçtiği tarihi binalara Nişantaşı Üniversitesi’nin geleceğini açıkladı.  Heyecan yarattı mı. Hayır. Fenerbahçe hayali ile ayları, yılları geçirmiş beldenin, yıkılan hayalleri karşısında Nişantaşı pek umut olmamıştı.

*

Fenerbahçe Üniversitesi’nden sonra o heyecanın üstünü koyacak öneri Harward ya da Massachusetts İnstitute of Technology olabilirdi. Onu da getirse getirse ‘Şahsım’  yani ben getirebilirdi diye düşünmeden edemedim.

Neyse son paragraf işin şakası tabi ama.. Umarım Başkan Volkan Yılmaz’ın çabası olumlu sonuç verir de;  biz de güzel kızımızı bunca yıllık çabadan sonra bir üniversite ile evlendirmiş oluruz.