Türkiye 2023 yılında, kuruluşunun yüzüncü yılını bir büyük felaketin gölgesi altında kutlamaya çalışacak.  Resmi açıklamalarla 50 bin can kaybı, 11 şehirde büyük bir yıkım, acı. 

Yüzyıl önce Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde; büyük bir işgalin altında,muhteşem bir kurtuluş Savaşı vererek bağımsızlığını kazanmıştı ülke.  ‘Eğemenlik kayıtsız şartsız milletindir’ denilerek  İktidar tek kişiden alınıp millete verildi. Kulluk gitti vatandaşlık geldi.

Bir çok fabrika, kuruluş dikkatli bir yer seçimiyle Anadolu’nun dört bir yanında açıldı.  Hukukta, eğitimde, yönetimde, sosyal yaşamda bir çok yenilik yapıldı. 

*

Türkiye Cumhuriyetinin birinci yüzyılında millete verilen iktidar, her nasıl olduysa yüzyılın sonuna doğru, milletten alınıp tek adama verildi. Parlamento yetkisiz hale geldi, bütün idari yetkiler Cumhurbaşkanlığına verildi. Ve ülke;  salgında maske, felakette çadır dağıtamaz duruma geldi. Yatırım tercihleri gerçek ihtiyaçlara göre yapılmadı. Zenginlik ve huzur içinde yaşanması gereken ülke, fakirlikle boğuşur hale düştü ve huzur-muzur da kalmadı.

*

Dünyada ekonomik refah ve zenginlik demokratik yönetimle at başı gidiyor. 1980’ler önrcesi iyi kötü bir demokrasiyle yönetilen Türkiye’nin parası, Komünist idare ile yönetilen Bulgaristan Leva’sına göre daha değerliyken,  Bulgaristan komünist yönetimden ayrılmış, demokrasiye doğru yelken açmış , tersine 80’den itibaren Türkiye’de parlamenter yönetim güç kaybetmiş bir çok yekti tek adamda toplanmış ve 1 Leva ‘da 10 TL’yi aşmış durumda.

*

Böyle bir ortamda Türkiye İkinci Yüzyıına girerken önemli bir seçime giriyor. Muhalefet Parlamenter demokrasi talebiyle Kemal Kılıçdaroğlu önderliğinde seçime girecek. İlk araştırma sonuçları yüzde 56 Millet İttifakı, yüzde 44 Cumhur ittifakını gösteriyor.  Siyasal gözlemciler bu farkın daha da açılmasını bekliyor.

*

Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun; hak, hukuk, adalet konusundaki kararlılığı biliniyor. Ülkeyi yaşadığı sıkıntılardan kurtaracağına inanç büyük.   Vatandaşlar, ‘Halkın umudu Kılıçdaroğlu’ sloganı atıyor. Bugün ülkenin yol aldığı süreç böyle.

*

Ve ortaya çıktı ki; 

-İttifakı oluşturan siyasi partiler birbirbirlerine ve ititfak dışında olup ta ittifak a destek olacak kesimlere yönelik olumsuz yorum yapmaması gerekiyor. 

-12 maddeden oluşan yol haritası dışında, seçim sonrasına ilişkin beklentilere yönelik talep ve temennilerde bulunmamaya dikkat etmesi gerekiyor.

-Sadece ve sadece ülkenin ve halkın sorunlarına, sandık güvenliğine yoğunlaşılması gerekiyor. 

*

Bu ülke insanının;  demokratik bir yönetimde; huzur ve güven içinde yaşamak fazlasıyda hakkıdır. Buna katkı sunacak herkesin yolu açık olsun. Sağlıklı günler.