Üç haftalık Hollanda kaçamağı yapıp Antalya’ya döndüm. Kendimi yaban ellerin cazibesine kaptırdığımdan mı, yollara vurup takatsiz bıraktığımdan mı bilmem; bu süre içinde memleket meselelerine uzak kaldım.
Haber takibim, arada bir sosyal medya paylaşımlarına bakmaktan öte geçmedi.
Özel olarak baktığım haberler İTO, TÜİK ve ENAG’ın enflasyon açıklamaları oldu. Neticede dönüp dolaşıp Antalya’da emekli maaşına talim edeceğim.
Mart ayı enflasyonunu İTO 6.29, TÜİK 5.46, ENAG 11.93 olarak açıkladı ya, ‘‘Biraz sıkışabiliriz ama beslenme düzenimiz falan aksamadan idare ederiz’’ düşüncesindeyim…
Gelişimin ikinci günü ekmek ve çiçek toprağı almak için dışarı çıktım. Markete girmişken bir de etiket teftişi yapayım dedim. Şok, şok, şok!..
Şok Market’ten söz etmiyorum, kendi duygu durumumun yansıması bu…
Elma 6-7 liraydı, 10 liraya dayanmış, hatta aşmış. Muz 8-10 liraydı, 15-20 liraya varmış. Bütün tavuk 25-30, piliç bonfile ve ızgara 40-45 liraydı, 60 lirayı sollamış.
Ertesi gün bir başka zincir markete gittim, et reyonuna baktım. Dana gulaş 139.88, dana sote 163.17, kuzu kapama 126, kuzu sote 173.17, dana antrikot 226.50 TL yazılı etiketleri görünce, duygu durumum şok ötesine geçti…
Süt ve süt ürünlerine baktım, durum aynı; 25 günde fiyatlar füze olmuş.
Malum…
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Haftası’ndayız… 23 Nisan günü kerli ferli insanlar, kaybetmemek için kırk takla attıkları koltuklarını çocuklara bıraktı, bol bol ‘‘geleceğin büyükleri’’ nutukları attı...
Onları izlerken etiketler gözümün önünden geçti. Çocuk bu, büyüyecek. Sağlıklı büyümesi için sağlıklı beslenecek.
Merak ettim, çocukların fiziksel ve zihinsel sağlıklı büyümesi için hangi yaşta ne kadar protein almaları gerekiyor; bu miktarda protein alabilmeleri için hangi besinden ne kadar tüketmeleri gerekiyor diye. Birkaç internet sitesinde şu bilgileri buldum:
SAĞLIKLI BÜYÜMEDE DE ÖNEMLİ
Çocukların yaş gruplarına göre günlük almaları gereken protein miktarı ve bunu karşılayan besin miktarları şöyle:
‘‘1-3 yaş çocuk: 15-18 gr. protein ihtiyacı; 1 bardak süt veya yoğurt +1 kibrit kutusu kadar peynir +2 köfte kadar tavuk, et, balık ile sağlanabilir.
4-6 yaş çocuk: 20-25 gr. protein ihtiyacı; 1 bardak süt veya yoğurt +1 kibrit kutusu kadar peynir +3 köfte kadar tavuk, et, balık ile sağlanabilir.
7-9 yaş çocuk: 26-38 gr. protein ihtiyacı; 2 bardak süt veya yoğurt +2 kibrit kutusu kadar peynir +3-4 köfte kadar tavuk, et, balık ile sağlanabilir.
10-13 yaş kız çocuk: 39-45 gr. protein ihtiyacı; 2,5 bardak süt veya yoğurt +2 kibrit kutusu kadar peynir +3-4 köfte kadar tavuk, et, balık ile sağlanabilir.
10-13 yaş erkek çocuk: 39-60 gr. protein ihtiyacı, 3 bardak süt veya yoğurt +2 kibrit kutusu kadar peynir +3-4 köfte kadar tavuk, et, balık ile sağlanabilir.
Proteinler; hücre büyümesi ve gelişmesinde, bağışıklık sisteminin güçlenmesi ve korunmasında, metabolizmanın çalışmasında, kas, kemik ve kan hücrelerinin oluşmasında büyük öneme sahiptir.
Protein yetersizliğinde büyüme durur, vücut ağırlığı azalmaya başlar. Vücudun direnci azaldığından hastalıklara yakalanma olasılığı artar; hastalıklar uzun sürer ve ağır seyreder. Protein yetersizliği yalnızca alınan proteinin miktarıyla değil, kalitesiyle de ilgilidir. Yetişkinler düşük kaliteli bitkisel proteinle ihtiyaçlarını karşılayabilir; fakat çocuklar için mutlaka iyi kaliteli hayvansal protein gereklidir.
5 yaşına kadar beyin gelişiminin yüzde 90’ı tamamlandığı için bu dönemdeki enerji ve protein yetersizliği zekâ gelişimini de olumsuz yönde etkiler.’’
Bilgiler böyle. Bunların yanına Türkiye gerçeklerini koyup bakalım…
Ev sahipliğinin en az olduğu, asgari ücretle çalışanların oranın en yüksek ve ortalama ücrete göre temel ihtiyaç maddelerinin en pahalı olduğu ülkelerden biriyiz…
Sizce nasıl sağlıklı büyüyecek bebelerimiz, nasıl görünüyor geleceğimiz?..