Mali Eylem Görev Gücü (FATF) kara paranın aklanması, terörizmin finansmanı ve kitle imha silahlarının yayılmasının finansmanı ile mücadelede uluslararası standartları belirleyen kuruluş. Bu kuruluş Türkiye’nin söz konusu alanlarda sorumluluklarını tam olarak yerine getirmediğine karar verip Gri Liste’ye almıştı. Yani ‘‘sizde kara paranın döndüğü şüpheli işlemler var, bu açıdan güven vermiyorsunuz’’ demişti.

Listenin önemi ne?

Gri listeye giren ülkelere güvenli ve ucuz kaynak girişi azalır, borçlanma maliyetleri artar. El oğlu yüzde 2 faizle borçlanırken, sen yüzde 3-4 faizle zar zor üç beş kuruş bulursun.

FATF, bazı düzenleme ve polisiye mücadeleler üzerine Türkiye’yi Gri Liste’den çıkarmış.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin FATF'nin Gri Liste'deki durumunun ele alınacağı toplantıda bir sunum yapmak için Singapur'da bulunuyordu. Kararı, X hesabından "Başardık" diye duyurdu.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz "Türkiye’nin gri listeden çıkmış olması, uluslararası kaynak girişini hızlandıracak ve borçlanma maliyetleri üzerinde pozitif etki yaratacaktır" mesajını paylaştı.

Behçet Kemal Çağlar’ın ‘‘Mevsimler’’ şiirindeki gibi…

‘‘Oh! açıldı gözüm, gönlüm/ Gördüm... Gördüm... Gördüm…/ Dur, bağırma avaz avaz/ Neyi gördün a yaramaz?..’’

İyi de birader, bu ülkeyi Gri Liste’ye sokan kim?

Senin yıllardır kadrosunda yer alıp parçası olduğun yönetim.

O halde neyi başardın?

Sana emanet edilen araba ile özel alan yerine kamusal alanda artistik hareketler çekip trafiği tehlikeye soktun, ona buna çarpıp zararlar verdin, takla attın.

Polis müdahale edip seni durdurdu, aracı dört teker üzerinde görünce bağırıyorsun:

‘‘Başardık!’’

Sağa sola verdiğin zarar ne olacak? Yamulan kaportanın, sıyrılan boyanın faturasını sen mi, ağa baban mı ödeyecek? Aracın değer kaybı, servis dışı kaldığı süredeki kayıplar nereden karşılanacak?

Tabii ki bu sorulara cevap veren olmayacak? Şiirin devamındaki gibi ‘‘Dallar çiçek açtı, açtı/ Kırlangıçlar uçtu, uçtu/ Kar eridi, sular coştu’’ diyerek tüyümüze teleğimize biraz daha saldırılacak…

İşaret fişeği yüzde 38’lik elektrik zammıyla çakıldı bile…